81 éves korában, Los Angeles-i otthonában hunyt el Wolfgang Petersen német filmrendező, forgatókönyvíró és filmproducer – közölte kedden az asszisztense. 

Petersen a németországi Emdenben született. A hatvanas években Hamburgban színházi rendezőként dolgozott, majd a Berlini Film- és Televíziós Akadémián tanult, a hetvenes években pedig már tévéfilmeket és sorozatot rendezett. A Tetthely forgatásán ismerte meg Jürgen Prochnowt, aki A tengeralattjáró című filmjében a főszerepet alakította. A klausztrofób film egy búvárhajó legénységének idegtépő összezártságán keresztül mutatja meg a háború kiszámíthatatlanságát, kilátástalanságát. Ez a film hozta meg neki a nemzetközi hírnevet és elismerést: hat Oscar-jelölést kapott, köztük Petersent jelölték legjobb forgatókönyvírónak és rendezőnek is.

Jürgen Prochnow A tengeralattjáró című filmben

Petersen a nyolcvanas években már Hollywoodban dolgozott, 1987-ben pedig feleségével Los Angelesbe is költözött. Az ő nevéhez fűződik Michael Ende regénye, a Végtelen történet megfilmesítése, majd néhány sikerületlenebb darab után a Clint Eastwood és John Malkovich főszereplésével készült Célkeresztben című filmmel került vissza az élvonalba.

Innentől kezdve megbízhatóan rendezett látványos, lebilincselő filmeket, melyekben olyan sztároknak osztotta a főszerepeket, mint Harrison Ford és Gary Oldman Az elnök különgépe című filmben, George Clooney a Viharzónában vagy Brad Pitt a Trója című filmben. Sikerszériájának a Poseidon vetett véget, mely óriási bukás volt, Petersen pedig évekre visszavonult a rendezéstől.

Tíz év szünet után, 2016-ban elkészítette saját hetvenes évekbeli tévéfilmjének feldolgozását, Négyen a bank ellen címmel. Ez volt az utolsó filmje.

Forrás: Variety