A film zeneszerzője, Subicz Gábor a film sajtóvetítését követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy komoly, a magyar filmtörténetben példa nélkül álló kihívás volt teljes egészében jazz bigband zenével aláfesteni a negyvesen évek Hollywoodjában játszó történetet. „Azzal a feladattal kereastek meg az alkotók, hogy a kor egy igen adekvát zenei stílusát, a jazzt szeretnék használni. A negyvenes évek elején a swing korszak még tartott Amerikában, de érdekes módon az akkoriban készült filmek egyáltalán nem használták. Ami már az első héten eldőlt, hogy a zene vivőerő legyen a filmben.”

A Shadow of a Man című dal felcsendül az SXSW fesztiválon a legjobbak között versenyző főcím alatt: ahogy a filmzene teljes egészét is, ezt a számot is a Modern Art Orchestra adja elő, az énekszólamot Kiss Flórának köszönhő. A teljes filmzenei album elérhető a Spotfiy-on és az iTunes-on is.  

 A CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot 1942-ben játszódik, amikor az Egyesült Államok már belépett II. világháborúba, és a magyar származású filmrendező, Kertész Mihály, azaz Michael Curtiz (Lengyel Ferenc) Casablanca című romantikus filmjét forgatja.  A film címszereplőjét a Parkoló, az Anyám és más futóbolondok a családból és Drága örökösök című sorozat sztárja, Lengyel Ferenc alakítja, míg lányát, Kittyt az Aranyéletben, az Egynyári kalandban és Nemes Jeles László Napszállta című alkotásában is jelentős szerepet játszó Dobos Evelin formálja meg.

Egy zsarnoknak köszönhetjük a filmtörténet leghíresebb románcát

Michael Curtizt, a Casablanca magyar születésű rendezőjét ellentmondásos személyiségként, egy jószívű zsarnokként jellemezték kortársai. A CURTIZ - A magyar, aki felforgatta Hollywoodot című életrajzi film arra a feladatra vállalkozik, hogy megfesse az Oscar-díjas magyar emigráns portréját, miközben a filmtörténeti fogalommá vált mestermű születésének történetébe is beavatja a nézőt. Kritikánk Topolánszky Tamás Yvan filmjéről.

A különleges képi világú fekete-fehér életrajzi dráma mind a hazai, mind a nemzetközi kritikusok elismerését elnyerte: a film a 42. Montréali Nemzetközi Filmfesztiválon fődíjat, a Riviera Független Filmfesztiválon Topolánszky Tamás Yvan a legjobb rendezés, a Bostoni Nemzetközi Filmfesztiválon Dévényi Zoltán pedig a legjobb operatőr díját kapta. Idehaza a Magyar Filmhétről Kiss Dorka, Breckl János, Árpa Karolina, Kolontáry Éva és Szabó Mónika a legjobb díszlet/látvány, legjobb jelmez és legjobb smink kategória szobraival térhettek haza, míg legutóbb a III. Hét Domb Filmfesztiválon a film a legjobb nagyjátékfilm díját nyerte.

Forrás: Soldivision