A Palmyra egy megözvegyült, volt orosz katonaorvos és lányának igaz történetét dolgozza fel. Mikor szerény, csendes életet élő Arthur (Morcsányi Géza) megtudja, hogy egyetlen lányát, Maryam-ot (Ekaterina Kramarenko) az ISIS a hatalmába kerítette és megszöktette Szíriába, a férfi a lánya nyomába ered, hogy hazavigye magával. A film nemzetközi bemutatóját október 21-én tartották Dél-Koreában, a Busan Nemzetközi Filmfesztiválon, ami még jelenleg is tart.

Ivan Bolotnikov (Kharms) a Variety-nek mesélte, hogy azért választott nemzetközi színész csapatot (a színésznő orosz-görög származású, két másik fontos szerepben pedig egy litván és egy szerb színész látható), hogy ezzel is felhívja a figyelmet a történetre, ami nem csak lokálisan, hanem az egész világon jelentőséggel bír, univerzális témáról mesél. A Palmyrát négy országban – Szíriában, Oroszországban, Törökországban és nagy részt a Dagesztáni köztársaságban – forgatták.

Forrás: BIFF

Morcsányi Géza a Hírklikk portálnak mesélt a napokban erről a különleges szerepről és a külföldi forgatásról, emellett újra leszögezte, hogy nem tervezi a jövőben tudatosan folytatni a színészi karrierjét. Annak idején Enyedi Ildikót is megkérdeztük, miért döntött úgy, hogy a színészi tapasztalata ellenére őt kéri fel a Testről és lélekről főszerepére: 

FilmhuHogyan kérted fel Morcsányi Gézát a másik főszereplőnek, aki sosem játszott még ezelőtt filmben?

Enyedi Ildikó: Nem néztem meg senkit Endre szerepére, inkább végiggondoltam, mert ismerem ezt a generációt. Voltak jó színészek, de olyat nem találtam, akinek a lénye, a jelenléte ennyit jelentett volna, mint Gézáé. Kétségbeesetten kutattam, magamban, amikor hirtelen beugrott, hogy ő az, akit keresek. Megmondtam a producereimnek is, akik kicsit lesápadtak, de aztán elfogadták, és hagytak dolgozni. Csináltam két casting gyakorlatot is, elsősorban nem is magamnak, hanem Gézának, mert azt akartam, hogy ő is lássa, hogy meg tudja csinálni. Az első még improvizatív volt, kiindulva az igazgatói élettapasztalataiból, a második pedig szöveges, amit előtte megtanult. Mindig teljes szövegtudással, elképesztően felkészülve jött, nagyon fegyelmezett volt, teljesen átadta magát ennek a tébolyult munkának, ami egy kívülálló számára a filmkészítés. Ha egy amatőr szereplőn látszik, hogy valamit nem fog tudni megcsinálni, akkor nem kell erőltetni, hanem ki kell találni, hogyan lehet ugyanazt a hatást elérni nála - vagy átírni a jelenetet, vagy más módon felvenni. Annyira más módon építkezik egy amatőr, mint egy színész, és rendezői hiba olyat erőltetni, ami nincs meg benne.

A Palymra előzetese itt látható:


A film magyar bemutatójáról egyelőre nincsenek információk. 

Forrás: Könyves Magazin