A Természetes fény a második világháborúban, a Szovjetunió megszállt vidékein játszódik, egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben. A keleti fronton harcoló alakulatok mellett csaknem százezer magyar katona teljesített szolgálatot a front mögötti területeken. Semetka István, egyszerű magyar földműves szakaszvezetőként teljesít szolgálatot az egyik gyalogos honvéd alakulatnál, amely a vidéket járva eldugott orosz falvakban illegális partizáncsoportok után kutat. A történet a katonák mindennapjait mutatja be Semetka szemszögén keresztül, aki parancsnokának váratlan halála miatt súlyos terhet kap a vállára.

Nagy Dénes háborús drámája a legjobb rendezésért járó Ezüst Medvét nyerte el a Berlinálén, a Filmhu pedig beválogatta 2021 legjobb magyar filmjei közé. Zsigerig hatoló, elképesztően erős rendezői bemutatkozásnak neveztük, és többek közt dicsértük Dobos Tamás gondosan megkomponált, szürkés-barnás képeit, az amatőr szereplők letisztult alakításait vagy a film szikár realizmusát, amellyel a magyar hadtörténet egy dicstelen fejezetével szembesít.

 

A War on Screen nemzetközi versenyprogramjának zsűrije volt Catherine Dussart producer, Louise Narboni és Dieudo Hamadi filmrendezők, Boriz Razon, az Arte France szerkesztőségi igazgatója és Niels Schneider színész. Az öttagú zsűri különdíjjal jutalmazta a brazil Karim Aïnouz Mariner of the Mountains című filmjét.

A diákzsűri az ukrán Maksym Nakonechnyi rendező Butterfly Vision című filmjét választotta a legjobbnak, a közönségdíjat pedig az egyiptomi Mohamed Diab Amira című munkája kapta.

Forrás: Cineuropa