A holland Movies that Matter filmfesztiválon a Grand Jury Fiction kategóriában hozta el a fődíjat Fabricius Gábor első nagyjátékfilmje, a tavaly Velencében bemutatott Eltörölni Frankot. Az 1980-as években játszódó, már négy rangos nemzetközi díjjal kitüntetett disztópikus alkotásról elismerően nyilatkoztak a fesztivál zsűritagjai.

A 2006 óta évente megrendezett, holland Movies that Matter filmfesztivál célkitűzése, hogy emberi jogokkal foglalkozó filmekre összpontosítsa a figyelmet és népszerűsítse a kapcsolódó témákról szóló nemzetközi és holland alkotásokat. A fesztivál Grand Jury díjáért 8 alkotás szállt versenybe. A zsűri tagjai, az Oscar-díjas filmből, a The Assaultból ismert Monique van de Ven holland színésznő, Aboozar Amini afganisztáni filmrendező és Kaouther Ben Hania tunéziai rendező voltak.

Eltörölni Frankot

A Grand Jury Fiction szekció nyerteseként 5000 eurós pénzjutalomban részesítették a Fabricius Gábor a szocialista elnyomás politikai áldozataival foglalkozó filmjét. A szerző-rendező a jutalmat következő nagyjátékfilmje fejlesztésére fogja fordítani.
 
A többszörös díjnyertes magyar alkotás világpremiere 2021 szeptemberében a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon volt - az International Critics' Week szekcióban – ahol a leginnovatívabb film díjával, illetve a Starlight-díjjal tért vissza. Az elmúlt hónapokban számos egyéb magas rangú elismerésben részesült az alkotás és további A-kategóriás eseményeken mutatkozott be, mint például a Tallin, a Stockholm, a Thessaloniki, a Németországi Hof, vagy a Spanyolországi Valladolid filmfesztiválokon, összességében három kontinens eddig több mint tizenöt fesztiváljára hívták meg.

Fabricius Gábor: Nem számítottam rá, hogy ilyen álomszerű lesz a végeredmény

Az Eltörölni Frankot főhőse egy fiatal punkzenész, aki a lázadó viselkedése miatt a rendszer ellenségévé válik, és egy politikai pszichiátrián köt ki. A velencei filmfesztivál Kritikusok hete szekciójában mutatta be első nagyjátékfilmjét Fabricius Gábor, aki a saját bevallása szerint nem punkfilmet készített, hanem egy disztópikus víziót, és dokumentumfilmes stílus elegyítésével akarta bemutatni az elnyomó rendszer működési mechanizmusát. Az Eltörölni Frankot október 7-e óta látható a mozikban, az író-rendező azt is elmesélte, miért döntött úgy, hogy fekete-fehéren és színesen is bemutatja a filmjét, mit szóltak hozzá a 80-as évek punkjai, és hogy miért hívott meg cameózni ikonikus művészeket.