A Talents Sarajevo 2006 óta ad lehetőséget a szakmai fejlődésre, tapasztalatcserére és a kapcsolati háló építésére, a programra Délkelet-Európa és a kaukázusi térség fiatal filmes tehetségei jelentkezhetnek. A járvány való tekintettel az idei alkalmat online keretek között tartják meg. Augusztus 14 és 18 között 14 ország 62 filmese vesz részt a Talents Sarajevo-n, és köztük négy magyar is helyet kapott.

A jelentkezőket a szakmájuk alapján nyolc csoportra osztották. Szeleczki Rozália tavaly végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendezői szakán, Mióta velem jár című diplomafilmje egy kislány szemén keresztül láttatja a nyolcvanas évek underground zenei színterét. A Rozgonyiné című kisfilmjében az azonos című Arany János-balladát dolgozta át és emelte kortárs környezetbe. „Lehetek-e határozott, belevaló vagy akár vicces úgy, hogy közben vonzó maradok, mint nő?”  - foglalta össze a vele készített interjúnkban, mi foglalkoztatta a Rozgonyiné kapcsán.

Kerekes Vica a Hab című filmben, az operatőr: Bálint Dániel

A producerek csoportjába nyert meghívást Csukás Borbála, Kőrösi Máté Dívák című egész estés dokumentumfilmjének a vezető producere, amely a Makabor Stúdió és az HBO koprodukciójában készül, emellett korábban a Bármicvó fiúk és a Mignon című dokumentumfilmen dolgozott. Az utóbbi alkotás elnyerte a 2019-es Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál Meztelen rövidség kategóriájának fődíját.

Bálint Dániel négy másik kollégájával mélyedhet el a fényképezés rejtelmeiben. Ő volt a Rossz versek egyik operatőre, illetve ő örökítette meg Kerekes Vicát a szeptemberben érkező Hab című romantikus komédiában. Korábban a Hetedik alabárdos című nagyjátékfilmen, a BP Underground zenei doku eddig elkészült epizódjain, illetve számos rövidfilmen, például a Laurettán, a Nagyanyám köldökén és a Szabó úron dolgozott.

Ahogy Szeleczki Rozália, úgy Gyimesi Anna is Szász János és Janisch Attila osztályába járt az SZFE-n. A vége című diplomafilmjében a szakítással sokszor együtt járó szétesettséget, pánikot, ezt az érzelmileg durván felfokozott állapotot mutatta be. Affrikáta című filmtervét a Pack & Pitch modulban adja majd elő szakmai közönség előtt, a film producere Felszeghy Ádám, gyártója az Umbrella. A terv tavaly nyert FilmJuson és szerepelt a Friss Hús pitchfórumán is.

Magyarország filmekkel is képviseli magát a szarajevói filmfesztiválon, az Anyáim története, a Visszatérés Epipóba, illetve az Anja és a Pá, kis panelom! száll versenybe a Szarajevó Szíve elnevezésű fődíjért a dokumentumfilmes, illetve a diákfilmes szekcióban. A gyerekfilmes programban Klingl Béla Boxi, a kincs nyomában című animációját vetítik. 

forrás: SFF
borítókép: Szeleczki Rozália (fotó: Bartha Máté)