Az előzsűri a tavalyinál félszázzal több alkotást, 1100 rövidfilmet tekintett meg, ezek 74 országból érkeztek, emellett további 14 országból koprodukcióban készült filmeket neveztek. A beküldött munkák közül 701 kisjátékfilm, 147 animáció, 146 dokumentumfilm, 106 kísérleti film. A legtöbb rövidfilm (144) Spanyolországból érkezett, Iránból 134, Oroszországból pedig 121 alkotást neveztek versenybe. A román kisfilmek száma jelentősen visszaesett az elmúlt évekhez képest, Romániából mindössze 23 munka érkezett a szeptember végi határidőig, míg Magyarországról 45, vagyis megközelítőleg ugyanannyi, mint tavaly.

Az előzsűri ezúttal 49 rövidfilmet válogatott be a hozzávetőlegesen tízórás versenyprogramba, ezek közül 25 kisjátékfilm, 21 animáció, 2 dokumentumfilm, 1 kísérleti film. A versenyprogramba francia és magyar filmből került be a legtöbb - hét-hét, valamint egy francia-magyar koprodukció -, emellett hat spanyol és négy romániai alkotást is megnézhet majd a fesztivál közönsége.

Az előzsűri tagja volt Durst György producer, Hartyándi Jenő független filmes, a Mediawave Film és Zenei Együttlét igazgatója és művészeti vezetője, Radu Vasile Igazság romániai vizuális művész, filmrendező, Németh Előd újságíró, filmkritikus, valamint Schneider Tibor filmrendező, a Román Televízió operatőre. A beválogatott filmek listája hamarosan megtekinthető lesz a fesztivál weboldalán.

Forrás: MTI / Borító:  Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál