A hét egy világkörüli hajótúra jegyében telt a Titanic fedélzetén: sok-sok jó film, sok-sok jó filmkritika:
Kegyetlen tündérmese Tarkovszkij modorában: Látogató
Jörgen Bergmark: Sokkal anarchistábbnak kellene lennünk
Bűnhődés és megváltás Bécs szürke utcáin és egy vidéki farm magányában: Revans
Az átugrott generáció: Hátralévő életed első napja
Walter Carvalho szemével: Budapest
ésatöbbi...

Cannes-ban tudjuk meg, ki az a Pál Adrienn. Kocsis Ágnes Pál Adrienn című második játékfilmjét a filmvilág elsőszámú nemzetközi a seregszemléje, a 63. Cannes-i Filmfesztivál „Un certain regard” válogatása mutatja be májusban.

paladrienn_500_2


Az európai film bajban van: a filmek támogatás segítségével készülnek el, a forgalmazók támogatás segítségével juttatják el a filmeket a támogatásból fenntartott mozitermekbe. Mit képvisel az európai film, és mivel lesz képes a moziba csábítani nézőit? - teszi fel a kérdés Áprily Zoltán.

Becsípődött neki a hidegháború. Az Apacsok tévés feldolgozásáról kérdeztük Török Ferencet.

apacsok_07_500_4


Fonyódi Tibor író-forgatókönyvíróval
pár héttel a Géniusz az alkimista tévés bemutatója után ültünk le beszélgetni a sorozat fogadtatásáról, a tévés gyártás és a hazai forgatókönyvírás nehézségeiről, és hogy egyáltalán merre halad a magyar film.

geniusz_tenkikard

Mivel sokan a mozis klisékből élnek, ők szeretnék hinni, hogy valamilyen fatális vége kell hogy legyen egy kapcsolatnak: örök boldogság vagy halál. Szóval az ilyeneknek ez fájni fog. A igazság banálisabb. DVD-kritika: 500 nap nyár

500days_500_2

Megérkeztek a Nemzeti Kulturális Alap Mozgókép Szakmai Kollégium forgatókönyvírásra, és filmes rendezvények támogatására kiírt pályázatainak eredményei. Ha az NKA-n múlik, nagyjátékfilm lesz az Itt vagyok-ból, és megint lesz Russia Rulez a Kinoban.

A magyar filmszakma a a Santa Monica Civic Auditoriumban megrendezésre kerülő háromnapos „filmhelyszínek világkiállításán” vesz részt.