Közzétették a 38. Varsói Nemzetközi Filmfesztivál szervezői az október közepén kezdődő filmünnep programját. A rangos eseményre, mely a nemzetközi produceri szövetség minősítése szerint, Berlin, Cannes és Velence mellett a 14 A-kategóriás filmfesztivál egyike, meghívták Lakatos Róbert kolozsvári filmes legújabb alkotását.

A Ki kutyája vagyok én című dokumentumfilm egy társadalmi szatíra, ami kutya-problémák metaforáján keresztül – tenyésztési programok, pásztorkutyák evolúciója, ősi magyar fajok helyzete – beszél az erdélyi-magyar identitásról és izgalmas társadalmi kérdésekről. A film magyar-román koprodukcióban készült a Nemzeti Filmintézet, a Román Filmközpont és a Kreatív Európa program támogatásával. A Ki kutyája vagyok én producere a BIDF dokumentumfilm fesztivál egyik alapítója, Balogh Rita, román részről pedig a legnagyobb nemzetközi díjakkal, köztük a berlini Arany Medvével elismert alkotásokat jegyző Ada és Alexandru Solomon.

A Ki kutyája vagyok én a hazai mozikban ősztől lesz látható.

Szerettem volna elmondani a véleményem olyan társadalmi és politikai problémákról, amelyek befolyásolják az életem, de amelyek kapcsán már szinte senki sem hallgat meg senkit, csak tolja mindenki a magáét. Ezért inkább az alteregóm, Talpas kutya és az ő kutyavilágának problémáiról készítettem filmet, hátha az ő és sorstársai ugatása nagyobb empátiát és figyelmet képes ébreszteni, mint az enyém.” – nyilatkozott a film kapcsán a rendező. Lakatos Róbert Bahrtalo! című dokumentumfilmjéért Karlovy Varyban 2008-ban Europa Cinemas Label díjat nyert. A kolozsvári rendező a Sapientia EMTE Fotóművészet, filmművészet, média szakának tanszékvezető-helyettese.

A varsói filmfesztivál Discovery című válogatásában lesz látható Szakonyi Noémi Veronika mozifilmje, a nyílt örökbefogadás témáját feldolgozó Hat hét, melyet a nemzetközi közönség a szarajevói fesztiválon már láthatott, és nemrég elnyerte a miskolci CineFest nagydíját. A Hat hét a SPARKS gyártásában készült, producere Romwalter Judit.

Címlapkép forrása: Nemzeti Filmintézet