A film forgatókönyvét Dyga Zsombor együtt írta Köbli Norberttel és Mészöly Ágnessel 2011 tavaszán, illetve nyarán. "Augusztusra állt össze a végleges verzió, szeptemberben kezet ráztunk Major István producerrel, és nekiálltunk előkészíteni a filmet. Néhány hetes casting után októberben és novemberben forgattuk le a filmet Budapesten" - mesélte a rendező, hozzátéve, két napot dolgoztak Szlovákiában, a Tátrában is. "Még hátra van egy-két napunk, de ez leginkább időjárásfüggő. Már majdnem minden megvan, már javában vágunk" - magyarázta Dyga.

couchsurf1_fegyverneky_500

(fotó: Fegyverneky Sándor)


"A Couch Surf egy neurotikus vígjáték egy tucat kanapén. Szkeccsfilm, amelynek egyetlen visszatérő szereplője a kanapé, mindig más és más környezetbe helyezve" - fogalmazott a rendező, aki szerint a Couch Surf 8-10 perces vidám történetekből áll össze. "Szereplőink esendő kisemberek, akik önnön démonaikkal küzdenek meg. Túltáplált szorongások, akut neurózisok, komplexusok és frusztrációk kálváriája a film. Kedélyes vizsgálódás az emberi természetrejtelmeiben" - tette hozzá.

A digitális technikával készülő filmet szinte teljesen ugyanaz az alkotógárda jegyzi, mint a szemledíjas Köntörfalakat; a Filmteam gyártásában készül, a producer Major István, az operatőr Marosi Gábor, a vágó Czakó Judit. A zenét most is a The Uptown Fellaz készíti.

couchsurf2_fegyverneky_500

(fotó: Fegyverneky Sándor)


A képi megformálásról szólva Dyga Zsombor kiemelte, hogy bár a Couch Surf szikár, rajfilmszerűen egyszerűsített díszletek között játszódik, igyekeztek a radikálisan különböző helyszínek ellenére is egységes, bensőséges hangulatot teremteni. "A miliő folyamatosan váltakozik. Egyszer egy kétezer méteres hegycsúcs tetején veszel el az ölében, aztán egy kertvárosi Balkán-idillben, hogy aztán 1971-be ugorj egy párizsi utcasarokra, vagy épp a pokol kapujába" - tette hozzá Dyga, aki szerint ugyan kiemelt figyelmet fordítottak a vizualitásra, a nagyobb hangsúly mégis a forgatókönyvön és a szereplőkön volt.

"Itt mindenki főszereplő, így ehhez méltón tobzódtunk a legnagyszerűbb színészekben" - jegyezte meg a rendező. Feltűnik majd Kovács Lehel, Elek Ferenc, Hámori Gabriella, Kocsis Gergő, Kerekes Vica, Horváth Kristóf, Nagypál Gábor, Bartsch Kata, Goitein Gergő, Pető Kata, Valtz Péter, Tóth Zsófi, Csillag Zsuzsanna, Gyabronka József, Takátsy Péter, Fullajtár Andrea, Törőcsik Franciska, Döbrösi Laura, Balsai Mónika, Tamási Zoltán, valamint Anger Zsolt is.

couchsurf3_fegyverneky_500

(fotó: Fegyverneky Sándor)


A rendező arról is beszélt, hogy jelenleg sok filmterven dolgozik, de a Heaven Consulting van a legelőrehaladottabb állapotban. Ezt Mészöly Ágnes azonos című regényéből készíti majd Trill Zsolttal és Pető Katával a főszerepben. "Valami igazán ambiciózust, nagystílűt és sok mindenen túlmutatót fogunk a vászonra vinni" - tette hozzá "high-concept romantikus filmnek" nevezve a készülő mozgóképet. "Külföldön már számos eredményt és pénzt zsebeltünk be, a magyar megmérettetés a héten indult útjára az Magyar Nemzeti Filmalapnál" - árulta el az előkészületekről Dyga Zsombor.