Buda Flóra Anna 2018-ben diplomázott a MOME animáció mesterszakán Entropia című kisfilmjével. Nevére akkor figyelt fel a közönség, amikor 2019-ben bejutott a 69. Berlinale rövidfilmes versenyprogramjába, ahol elnyerte az LMBTQ alkotásokat díjazó Teddy-díjat. A zsűri így jellemezte a filmet: "Szürreális, hipnotikus és friss. Egy szórakoztató rövidfilm a szexualitás és a queer kapcsolatok felfedezéséről. Az animációs újhullám egyik darabja, mely merít a sci-fi és a hagyományos magyar animáció elemeiből."

Az Entropia három párhuzamosan létező univerzum működését mutatja be. A három térben három fiatal nő él különböző körülmények között. A rendszerbe hiba folytán bekerül egy légy, mely mindhárom világ között képes átjárni, megnyit egy portált melynek következtében a lányok képesek kilépni a saját közegükből és el tudnak indulni egymás felé. A film a Nowness oldalán látható.

Buda Flóra Anna: Entropia

Az évtized legjobb rövidfilmjeiről szóló válogatásunkban így írtunk róla: „…a létező legszínesebb módon, egy disztópikus álomvilágban gondolja tovább a női szerepek kérdését. Három különböző ösztön szerint élő nő fellázad és újra egymásra talál egy futurisztikus világban, ahol a modern rendszert légylárvák sokasága tartja életben. Vajon ők egy nő három felé szakadt személyisége? A vásárlásba beleőrülő, a természetbe visszatérő és a futurisztikus rendszer rabszolgája három olyan szerep, aminek a nőknek nap mint nap meg kell felelniük? Ahány néző, annyi értelmezés, többek közt ezért is izgalmas az Entropia…”

2019-ben a Berlinale előtt interjúztunk a rendezővel, amikor elmondta, hogy a film önmaga kereséséről szól, és hogy mindhárom nőben van valami belőle. A rendező mesélt arról, hogy a filmet képileg Sorrentino inspirálta, hangban és atmoszférateremtésben Lars Von Trier és Kubrick, de Michel Gondry Noam Chomsky-ról szóló interjúfilmje, az Is The Man Who Is Tall Happy? is nagy hatással volt rá, akárcsak David Lynch világlátása.

 

A tízperces Entropia forgatókönyvét is Buda Flóra jegyzi. A kisfilm dramaturgja Ruttkay Zsófia, vágója Gorácz Vanda, zenéjét és hangdizájnját Matos Gergely szerezte, producere pedig Fülöp József. A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával a MOME produkciójában készült.

Az Entropiát több mint 110 fesztiválon vetítették, a Berlinale Teddy-díján kívül elnyerte többek közt a New York-i Dumbo Filmfesztivál legjobb rövidfilmjének járó díját, a szintén amerikai GLAS fesztiválon a zsűri különdíjjal jutalmazta, a BuShón pedig a Diákzsűri szavazta a legjobb animációnak. A film szerepelt többek közt a Friss Húson, a cseh Anifilmen, a zágrábi Animafesten, a francia Annecy Nemzetközi Animációs Fesztiválon, a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon és az Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztiválon is.

Buda Flóra jelenleg első függetlenfilmjét, a személyes ihletettségű 27 – My Last Day at Home című animációs kisfilmet fejleszti, melyet tavaly beválogattak az annecy-i MIFA pitchfórumára és a CEE Animációs Fórumra is.