A legjobb kisjátékfilm kategóriában az orosz Tatiana Zhukova A című filmje nyert. A műben a gyász feldolgozása kerül a középpontba finom humorral, kiváló dialógusokkal és feszes operatőri munkával. Két ember nagyon messziről közelít egymás felé, hogy megtalálják egymásban a legmélyebb fájdalmukat és a megújulás lehetőségeit.

A dokumentumfilmes kategóriában a chilei Yeniffer Fasciani által rendezett, A celebration című alkotást tüntették ki. A film témája hétköznapi; egy idős asszony és a gondozónője, akik a hétköznapok ünnepeként tudják megélni egymásrautaltságukat. A film két síkon beszél: a napi történéseken és a belső világok képi nyelvén.

Az animációs-kísérleti kategóriában Yaroslav Bulavin Incipience című alkotása győzött. Ahogy a cím is jelzi a keletkezés, a valóság kezdetének képi apoteózisa, minden kép a vízből a vízben a vízen keresztül kiváló operatőri munkával hozza közel a világ keletkezésének ősképeit.

Az egyéni fotó kategória első helyezését Roman Kosh YOUTH című alkotása nyerte. Elemi erejű kép, ahol a fiatal kamaszok energiája ütközik meg a víz őserejével. Ugrálás, röpülés, elrugaszkodás, szemlélődés a mű.

A fotósorozat kategória legjobbja Csata Judit Palya Bea ajándékkoncertje a Nyugati Pályaudvar tranzitzónájában című alkotása lett. Érzékeny fotók egy kemény helyzetben - egy koncert képei a 2015-ös migránskrízis egyik pályaudvari gócpontjában. Az úton a lét tanácstalanságában a hangok adhatnak biztonságot.

A szemle filmjei és fotói jövő héttől december 2. délutánig tekinthetők meg a fesztivál honlapján.
Az összes díjazott listája ide kattintva olvasható.

A fotópályázat nyertes képeiből 2023 tavaszán nyílik majd kiállítás a Párbeszéd Házában. A díjkiosztó utáni beszédében Lázár Kovács Ákos fesztiváligazgató a 25 év örömeit helyezte a középpontba különösen is azt, hogy a magyar jezsuita rendtartomány folyamatos figyelemmel és felajánlásaival van jelen a magyar vizuális kultúra, a filmművészet hazai és nemzetközi tereiben.

A szemle már évtizedes hagyománya, hogy az utolsóként megszólaló jezsuita, aki idén Koronkai Zoltán SJ, a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia vezetője, kihirdeti a következő szemle témáját, ami jövőre a „Testvér” (Brother) lesz. Beszéde végén hozzátette: úgy ahogy az idén is, jövőre is minden jószándékú filmkészítő jelentkezésére szeretettel számítanak.

Címlapképen: Tatiana Zhukova A című filmje
Képek forrása: Faludi Filmszemle