A díjakat Sopsits Árpád személyesen vette át Pármában a szeptember 18-24. között megtartott nemzetközi seregszemle záróünnepségén. A Céllövölde, a Torzók és A hetedik kör című emlékezetes alkotások rendezője, Sopsits Árpád legutóbbi mozifilmjében a martfűi sorozatgyilkosságot dolgozta fel. A pszichothriller nagy sikerrel szerepelt a hazai mozikban, kilenc kategóriában elnyerte a Magyar Filmdíjat, és a tavaly őszi nemzetközi premierje óta még mindig világszerte népszerű a nemzetközi filmfesztiválokon. Legközelebb a nagy presztízsű londoni filmfesztiválon és a világ legfontosabb zsánerfilmes fesztiválján, a spanyolországi Sitges-ben lesz műsoron.

A rendezővel interjúztunk is a premier idején, cikkünk itt olvasható, nemrég pedig megszereztük a CineFest zsűrielnökeként mondott záróbeszédét, amiben részletesen értékelte a versenyprogramot (lásd itt) . Ami a cselekményt illeti: halálra ítéltek egy férfit egy fiatal nő brutális meggyilkolásáért Martfűn, 1957-ben. Hét évvel később azonban ismét egymást követik a megrázó halálesetek. A forradalom utáni politikai tébolyban nehéz megtalálni az összefüggéseket és újra felvenni a nyomozás fonalát. Egy országban, ahol nem léteznek sorozatgyilkosok, egyre több az áldozat. A kirendelt fiatal ügyésznek minden kitartására szükség lesz, ha le akarja leplezni a rettegő kisváros kíméletlen ragadozóját.



A valós eseményeken alapuló izgalmas pszicho-thriller felkavaró képekben idézi fel a háttérben feszülő politikai és emberi ellentéteket és kíméletlenül lerántja a leplet Magyarország bűnügyi történetének egyik legemlékezetesebb nyomozásáról. A martfűi rém legfontosabb szerepeiben Bárnai Péter, Hajduk Károly, Anger Zsolt, Jászberényi Gábor, Trill Zsolt, Szamosi Zsófi és Balsai Mónika látható. A film forgatókönyvét Sopsits Árpád írta, az operatőr Szabó Gábor volt, a Focus Fox gyártásában Ferenczy Gábor és Tőzsér Attila producerek vezetésével készült a Filmalap támogatásával.

Forrás: Filmalap