A Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivál elkötelezett abban, hogy elhozza a világ legfrissebb rövidfilmes termésének a legjavát a magyar és az osztrák nézőknek, a programban rendszeresen helyet kapnak nagy sikereket elért, köztük Oscar-díjra, Európai Filmdíjra jelölt alkotások.

A fesztivál filmjeinek vetítése idén Bécsben és Budapesten moziban, valamint Ausztriában és Magyarországon online is lesz, mely szakmai vitafórummal is kiegészül, rövidfilmes rendezők, producerek, fesztiválszervezők és állami döntéshozók között. A versenyprogram filmjeit Bécsben az Amerlinghausban, Budapesten, az Art+Cinema moziban élőben is vetítik. 

Idén 1026 filmet neveztek 90 országból, melyből az előzsűri 59 filmet juttatott a versenyprogram 7 szekciójába, köztük két magyar alkotást is: Baranyi Benő Anja, valamint Chilton Flóra Még emlékszem című műveit. A magyar rendezők két Oscar-jelölt, egy Cannes-i Arany Pálma-díjas és kilenc, Európa Filmdíjra jelölt filmmel versenyeznek.

 

Idén 6 nagyjátékfilm is versenyez, köztük a részben magyar érdekeltségű Fűzfa, a legutóbbi Berlinalén a zsűri különdíját elnyert vietnámi Taste, továbbá négy rendezőnő filmje, két argentin, egy grúz és egy francia alkotás, mely filmek sikeresen szerepeltek idei A-kategóriás fesztiválokon.

A fesztivál különlegessége az AR-technológia  (kiterjesztett valóság) alkalmazása, ezzel új élményt kínálva a nézőknek. Mindazok, akik letöltik az ingyenes “AR Go” mobil alkalmazást és a mobiltelefon kameráját 1000, 2000, 5000 forintos, vagy 5, 10, 20 eurós bankjegyre irányítják, a telefon kijelzőjén nézhetik meg a kilenc, egyperces rövidfilmet a technikai újdonságokra fogékony filmrajongók. 

Fűzfa

A nemzetközi zsűri tagjai idén Delphine Leoni francia producer és filmrendezőnő, Ayabonga Magwaxaza filmrendező Dél-Afrikából, Mariangela Martínez Restrepo kurátor, fesztiválszervező Argentínából, Danski Tang kínai származású, jelenleg az USA-ban élő animációs filmrendező és Gelencsér Gábor az ELTE habilitált egyetemi docense, Balázs Béla-díjas filmesztéta.

A nemzetközi zsűri mellett egy diákzsűri is dönt az általa legjobbnak tartott filmről. A zsűri tagjai filmes szakokra járó egyetemisták, név szerint Somogyi Liza, Hendrick Leah, Jordi Leila, Fürst Luca, Makádi Maya, Nagy Blanka Ágnes, Hajmási Péter, Emődy Botond és Huszár Dávid.

A teljes program a fesztivál honlapján tekinthető meg, a versenyprogramra jegyeket rövidesen a honlapon vagy a moziban lehet váltani. 

Címlapkép: Baranyi Benő: Anja, forrás: Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivál