Szombat este kiosztották a 74. Cannes-i Filmfesztivál díjait. A díjátadó egy bakival indult, ugyanis rögtön a gála elején Spike Lee rendező, az idei zsűrielnök véletlenül kotyogta ki a fődíjas film címét, miközben a legjobb férfi alakítás díját kellett volna bejelentenie.

Julia Ducournau Titán (Titane) című filmje nyerte az Arany Pálmát, így a francia alkotó a második női rendező, aki a fesztivál történetében átvehette az Arany Pálmát, 28 évvel az ausztrál Jane Campion után (The Piano). A 37 éves rendező a versenyprogram legfiatalabb rendezője, a Titánt pedig a 24 versenyben lévő alkotás közül a legradikálisabb filmnek tartják. 

A horror és a pszichothriller határán mozgó film főhőse egy sorozatgyilkos pszichopata táncosnő és egy, a tíz éve eltűnt fiát kereső tűzoltó (Vincent Lindon) találkozásáról szól. A film főszerepét alakító Agathe Roussellet (aki először játszott filmben) a fesztivál egyik nagy felfedezettjének tartják. 

 

A horrorfilmek rajongóként is ismert rendezőnek Sharon Stone amerikai színésznő adta át a fődíjat. Ducournau köszönetet mondott a zsűrinek, amiért "a filmes élményeinkben és az életünkbe is több sokszínűségre szólít fel, és köszönet azért is a zsűrinek, hogy hagyta beengedni a szörnyeket". A Titán ősztől látható a magyar mozikban a Mozinet forgalmazásában.

A zsűri a fesztivál második legjelentősebb díját, a Nagydíjat megosztva osztotta ki egy iráni és egy finn filmnek. Az iráni Egy hős (A Hero) Aszgar Farhadinak legújabb alkotása, aki korábban Oscar-díjat nyert a Nader és Simin - Egy elválás története című filmjével. Az Egy hős olyan morális kérdéseket feszeget (hiúság, lelkifurdalás, becsület), amelyek lehetetlenné teszik a boldogságot és az előrejutást az iráni társadalomban. A finn alkotás egy fiatal rendezőnek, Juho Kuosmanennek egy oroszországi vonatozásról szóló Hatos kupé (Compartment No. 6) című filmje. 

A legjobb rendezés díját az Annette című angol nyelvű zenés film francia rendezőjének, Leos Carax-nak ítélte a zsűri. A giccsességet művészi eszközként használó musical az amerikai Sparks art-pop duó ötlete alapján készült, főszerepben az Oscar-díjas Marion Cotillard-ral és Adam Driverrel. A filmet ősztől vetítik Magyarországon a Mozinet forgalmazásában.


A legjobb forgatókönyv díját Hamagucsi Rjuszuke japán rendező Drive My Car című alkotása kapta, amely Murakami Haruki bestseller szerző Férfiak nők nélkül című novelláskötetének egyik története alapján készült. A háromórás alkotás egy színházi rendező és egy fiatal lány találkozásáról szól, akiknek a múltjukkal kell szembesülniük.  A japán film kapta a legjobb film díját a nemzetközi filmkritikusok szövetségétől, a FIPRESCI-től is.

A zsűri díját megosztva, formájában két nagyon radikális film kapta: Nadav Lapid izraeli rendező Ahed térde (Ahed’s Knee) című filmje egy újabb vádirat a hazája kormánypolitikája ellen, és az Arany Pálmát már 2010-ben elnyerő Apicsatpong Viraszethakul thaiföldi rendező Kambodzsában angolul forgatott, Memoria című szürreális alkotása Tilda Swintonnal és Jeanne Balibarral a főszerepben.

A legjobb férfi alakítás díjat Caleb Landry Jones érdemelte ki Justin Kurzel Nitram című filmjében nyújtott alakításáért, amely a 35 áldozatot követelő, 1996-ban Port Arthurban elkövetett lövöldözés történetét dolgozza fel, a tömeggyilkos személyiségre koncentrálva.


Renate Reinsve norvég színésznő kapta a legjobb női alakítás díját Joachim Trier A világ legrosszabb embere című filmjében nyújtott alakításáért, amely egy okos és szép, de magát folyamatosan megkérdőjelező mai harmincas lány magára találásának folyamatát és szerelmi életét mutatja be 12 fejezetben. A könnyed hangvételű filmet ősszel mutatják be a magyar mozikban a Mozinet forgalmazásában.

A fesztivál hivatalos és párhuzamos szekcióiba beválogatott elsőfilmek közül a legjobbnak járó Arany Kamera-díjat Antoneta Alamat Kusijanovic horvát rendezőnő Murina filmje kapta, amelyet a Rendező kéthete elnevezésű válogatásban mutattak be.

A legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát Yi Tang hongkongi rendező A világ minden hollója (All the Crows in the World) című kisfilmje kapta, a brazil Jasmin Tenucci Augusztusi ég (August Sky) című rövidfilmje pedig elismerő oklevelet kapott.


A 24 éve létrehozott Cinéfondation szekcióban filmes iskolák alkotásai versenyeznek és három díjat osztanak ki. Idén több mint 1800 jelentkezőből 17 alkotást válogattak be a programba, 13 élőszereplőset és 4 animációs filmet. Az első díjat a belga Theo Degen The Salamander Child (L'enfant Salamandre) című filmje nyerte, a másodikat a dél-koreai Yoon Daewoon Cicade című alkotása, a harmadik díjat pedig megosztva kapta a román Carina-Gabriela Dasoveanu Love Stories on the Move (Prin Oras Circula Scurte Povesti De Dragoste) és a brazil Rodrigo Ribeyro Cantareira című kisfilmje. A díjazottak 15.000, 11.250 és 7.500 eurós pénzjutalomban is részesültek.

Életművének elismeréséül Marco Bellocchio olasz rendező tiszteletbeli Arany Pálma-díjban részesült, amelyet kollégájától, Paolo Sorrentinótól vehetett át.