A Második kör egy olyan alternatív valóságban játszódik, amelyben a gyermekvállalást szigorú bürokratikus szabályok irányítják, és a szülőjelölteknek többfordulós alkalmassági vizsgán kell átesni. Kinga (Lovas Rozi) és Zsolt (Molnár Áron) számára ez az utolsó esély, Kinga kezd kiesni a korban megfelelő jelöltek közül. A pár az első fordulót sikerrel vette, de a második körben nem várt nehézségekkel kell szembenézniük.

A film, amely a Médiatanács támogatásával a Magyar Média Mecenatúra Program keretében készült, és a premierje 2020 őszén a BuSho filmfesztiválon volt, nem először kelt nemzetközi érdeklődést: korábban már beválogatták a Varsói Filmfesztivál Shorts Special Selection programjába is. Holtai Gábor rendező a kisfilmet rendszeres alkotótársaival készítette: a producer Fülöp Péter, a forgatókönyvet Veres Attila jegyzi, az operatőr Szőke Dániel, a vágó pedig Kovács Éva Vica volt.


Nagyon boldogok vagyunk, hogy egy ilyen nagy nevű, amerikai fesztiválon is szereplési lehetőséget kaptunk. A versenyprogramba való meghívás azért is különösen örömteli, mert mikor tavaly ősszel beválogatták a filmet a Varsói Filmfesztiválra, ott úgy alakult, hogy végül csak a Special Selection program keretei közé fértünk be; a budapesti BuSho filmfesztiválon való párhuzamos szereplés miatt versenybe sajnos nem kerülhettünk.

Szerencsére a BuSho-s szereplést sikerült díjra váltanunk, így a fesztivál széleskörű partnerhálózatán keresztül, illetve Gábeli "Tami" Tamás fesztiválvezető áldozatos munkájának köszönhetően többek között meghívást kaptunk Clevelandbe is. Az a tény pedig, hogy ha a szereplésünk itt díjjal zárul, akkor Oscar-jelölhetővé válik a film, egyelőre túl szürreális, megfoghatatlan. Reméljük a legjobbakat” - nyilatkozta a jelölés kapcsán Holtai Gábor rendező.

Lovas Rozi a Második kör forgatásán

A clevelandi filmfesztivál április 7-től 20-ig tart, és sok más nemzetközi filmes eseményhez hasonlóan idén az online térbe kényszerült – aminek előnye, hogy a világ minden tájáról részt lehet venni a virtuális vetítéseken, ahogy az eredményhirdetésen is. Nemcsak a kisfilm kategóriában szurkolhatunk magyar jelöltnek: ugyanis a nagyjátékfilmes versenyprogramba bejutott Horvát Lili filmje, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, mely Magyarország idei jelöltje volt az Oscar legjobb nemzetközi film kategóriájában. A rendezővel és az íróval készített intrjúnkat ide kattintva olvashatod el.