38 évvel az Áldott mélységek bemutatója után újra Velencébe érkezik Pedro Almodóvar, hogy új filmjével megnyissa a fesztivált. A Parallel Mothers (Madres Paralelas) főszereplője a spanyol rendező múzsája, Penelopé Cruz lesz, a történet két nő találkozását követi egy kórházban, ahol egyszerre adnak életet a gyermeküknek. Almodóvart 2019-ben Arany Oroszlán életműdíjjal jutalmazták Velencében, elmondása szerint 1983-ban, a Mezzogiorno Mezzanotte szekcióban vált belőle igazi filmrendező, amikor az Áldott mélységeket bemutatták.


A nyitófilm mellett különlegesen színes válogatással készülnek a fesztivál teljes programjában. Itt lesz először látható Pablo Larraín (JackieEma) Spencer című filmje arról a hosszú hétvégéről, amikor Diana hercegnő elhatározta, hogy elválik Károly hercegtől. Diana szerepében Kristen Stewart lesz látható, a filmről itt írtunk részletesebben. Szintén Velencében tartják a Denis Villeneuve Dűnéjének világpremierjét, a film főszereplői Timothée Chalamet és Zendaya lesznek, de feltűnik benne Oscar Isaac is, aki további két alkotással szerepel a fesztiválon: Hagai Levi a Jelenetek egy házasságból-t dolgozta fel egy ötrészes sorozatban, Paul Schrader pedig a The Card Counter-ben adott főszerepet a színésznek. 


Ebben az évben öt női rendező szerepel a versenyprogramban, köztük Jane Campion, aki a The Power of the Dog című filmjével érkezik Velencébe, és Maggie Gylenhaal első filmrendezése, a The Lost Daughter is. Utóbbi főszerepében Olivia Colman, Dakota Johnson és Peter Saarsgard lesznek láthatóak, a történet egy nőt követ, aki egy nyaralás alatt megszállottan követni kezd egy másik nőt és a lányát. 


A fesztiválon lesz először látható Ridley Scott történelmi drámája, a The Last Duel is, melynek főszerepében a Megszállottak viadalából ismert Jodie Comer, Ben Affleck, Matt Damon és Adam Driver lesznek láthatóak. David Gordon Green és Edgar Wright is egy horrorisztikus alkotással készül: előbbi a Halloween Kills című filmjét hozza Velencébe, Wright pedig a Last Night in Soho című horror-musicaljét. A film előzetesét látva alig várjuk, hogy Anya Taylor-Joy (A vezércsel) nálunk is a nagyvásznon énekeljen.

Persze számunkra a legnagyobb hír továbbra is az, hogy Fabricius Gábor első nagyjátékfilmjét, az Eltörölni Frankot meghívták a Venice International Critics' Week válogatásába. A film 1983-ban játszódik, a vasfüggöny mögött. Frank, egy underground zenekar frontembere nem tud beilleszkedni a szocializmus orwelli csendjébe. Pszichiátriára kerül, ahol a rendszer az ellenségeit titokban próbálja elhallgattatni.

A Velencei Filmfesztivál teljes programja a hivatalos oldalon böngészhető.