Kristen Stewart az Alkonyat-széria óta számos alkalommal bebizonyította, hogy több egyszerű tinisztárnál (Sils Maria felhői, A stylist, Egyes nők). Nem hagyta ott végleg, tavaly például a Charlie angyalai-ban vállalt szerepet, de legalábbis eltávolodott a hollywoodi popcornfilmek világától és neves rendezők által keresett, César-díjjal jutalmazott színésznő lett belőle. Ennek a diadalmenetnek a legújabb állomása lehet a Spencer című életrajzi dráma, ami Diana hercegnő a királyi családdal eltöltött 1991-es karácsonyát meséli el, ekkor jutott arra az elhatározásra, hogy 10 év házasság után elhagyja Károly herceget.

A filmet a chilei Pablo Larraín rendezi, aki legutóbb egy öntörvényű táncosnő portréjával, a perzselő hatású Emával vetette észre magát. Nem idegen terep számára az életrajzi filmek zsánere: 2016-ban már bizonyított angol nyelvű bemutatkozásával, a Jackie-vel, ami Jackie Kennedy férje halála utáni tragikus időszakát mutatja be. Nem volt egy szokványos film, egyedi hangvétellel, fókusszal és időkezeléssel mesélt a nő gyászáról, és Jackie közreműködéséről a meggyilkolt elnököt övező legendárium építésében. A címszereplőt megformáló Natalie Portman 2017 egyik legnagyobb Oscar-esélyese volt, elképzelhető, hogy a chilei rendező Kristen Stewartot is hozzásegíti ahhoz, hogy megkapja az első jelölését.

Kristen Stewart és Diana Spencer

A filmet Németországban és Angliában forgatják olyan színészekkel, mint a kétszeres Oscar-jelölt Sally Hawkins, a Mike Leigh-filmekből ismert Timothy Spall, valamint a Károly herceget alakító Jack Farthing (Poldark), aki szűkkörű ismertsége miatt érdekes választásnak tűnik egy ilyen nagy neveket felvonultató gárdában.

Remek időzítéssel kezdtek bele a brit királyi családról szóló filmbe, nemcsak A korona sorozat népszerűsége – amelyben Emma Corrin alakította a hercegnőt –, hanem Meghan Markle miatt is, akinek köszönhetően Diana tragikus halála után az angol monarchia ismét egy válságos időszakát éli. A Spencert a 2004-ben a Gyönyörű mocsokságokért Oscar-díjra jelölt Steven Knight írta, előreláthatólag ősszel fog debütálni a mozikban.

Forrás: Variety