November 26-án pedig folytatódik az inspiráció fókusszal bíró kulturális meetup az Akvárium Klubban. A Republic Group szervezésében megvalósuló Zeitgeist és a Filmalap Fast Forward Program közös rendezvényén Peter Greenaway, a világhírű brit filmrendező, a svájci European Graduated School professzora és Oltai Kata, kurátor és művészettörténész beszélget a „vízióról”, a képi történetmesélésről, valamint a vizualitásról, mint elsődleges alkotói erőről a filmkészítésben.

Hatalmas megtiszteltetés, hogy egy olyan nagymúltú, elismert rendezőt köszönhetünk a 2018-as Zeitgeist előadói között, mint Peter Greenaway. A Zeitgeist a korszellemet befolyásoló masterclass sorozat a kreatív szakmák képviselői számára, ahol a hazai alkotói creme de la creme találkozik.” – összegezte Fabricius Gábor, a Budapest Zeitgeist életre hívója.

Peter Greenaway: A mozi halott

,,Ha a kép nem elég érdekes a filmben, hamar elunom magamat rajta. Mintha nem is filmet néznénk, hanem csak egy illusztrált regény látnánk. Sszükségem van rá, hogy izgalomba hozzanak a képek." Az Építész hasa, a Párnakönyv és számos további remekmű alkotójával a szolnoki Alexandre Trauner ART/FILM Fesztiválon beszélgettünk.

A novemberi végi program készítői egy igazi világsztár géniuszát ötvözik egy lázadó megfejtővel, velük gondolkodnak filmről, látványról, képről. Greenaway saját munkáin, mondhatjuk életművén keresztül mutatja meg, mit jelent számára a visual storytelling, mi teszi a vizualitást megkerülhetetlenné a történetmesélésben számára, és arra is rálátást ad, hogyan vált az európai független filmesek elismert alakjává az elmúlt negyven évben. 

A Budapest Zeitgeist 2015-ben életre hívott meetup,  az eddigi években olyan szakemberek és művészek voltak vendégei, mint Alföldi Róbert, Borbély Alexandra, Gryllus Dorka, Erdély Mátyás, Nemes Jeles László, Tenki Réka és Parti Nagy Lajos. 

Az esemény regisztrációhoz kötött. Bővebb információ itt

Forrás: Budapest Zeitgeist