Nemcsak a magyar, hanem a világ filmtörténetében is nehéz arra példát találni, amit Ember Judit betiltott filmjével, a Pócspetrivel elért. Példa nélküli arra, hogy működhet egy dokumentumfilmes, filmkészítő a filmjével. Sok nélkülözés, meghurcoltatás, betiltott filmek sora után a rendszerváltáskor a film alapján, perújrafelvételt követően, rehabiltáltak sok bűnösnek ítélt embert, és  egy kollektív bűnösség vádjával sújtott falut.  Egy film, amely forrásfeltáró erejével beavatkozhat a történelem alakulásába. Ember Judit Pócspetri című, Balázs Béla stúdióban készült, betiltott filmjének a digitálisan felújított változata került kiadásra a Magyar Nemzeti Filmalap-Filmarchívum Igazgatósága gondozásában.

Pócspetriben, 1948. június 3-án, az iskolák államosítása elleni tüntetésen meggyilkoltak egy rendőrt. A tragikus eseményből a rögtönítélő bíróság koncepciós pert csinált. Több embert elítéltek, s a jegyzőt ártatlanul halálra ítélték és ki is végezték. Ember Judit az események rekonstruálása közben az emberekben tovább élő traumákat is oldotta, a kollektív emlékezet részévé avatta. A Pócspetri című filmjével a rendszerváltáskor perújrafelvételhez juttatta a félévszázadon át bűnösnek bélyegzett falut. A filmet csak 1989-ben mutatták be. 1998-ban Buglya Sándor készítette azt a 40 perces interjút Ember Judittal a film keletkezéséről, az események hátteréről, amely teljes terjedelmében fölkerült a kiadványra.

A bemutatón ebből a filmből is láthatnak részleteket.

A Program a következő:

Bevezetőt mond Fazekas Eszter filmfelújítási menedzser, kiadványszerkesztő és Vass Éva filmtörténész, restaurátor
Vetítés a kiadvány extrájából: Ember Judit a Pócspetri keletkezéséről

17 óra: Pócspetri – a felújított film vetítése

kb. 20.10: A vetítés után beszélgetés Mertz Lóránddal, a film operatőrével és Helmeczy László ügyvéddel, aki a film nyomán perújrafelvételt kezdeményezett Pócspetri falu ügyében

A program az Ember Judit Enterprises és a Magyar Nemzeti Filmarchívum közös rendezvénye.

Helyszín: Budapest, Petőfi Sándor u. 5. 1052

Fotó: A Pócspetri forgatásán (fotó: MaNDA otótár)