Edgar Allen Poe novellája alapján készült  húsz perces rövidfilm, A tömeg embere a készítők közleménye szerint "az individualitás és a magány 21. századi meséje. Poe történetét az író (Szőllőssy Balázs) szempontjából látjuk, aki a szertartásos újságolvasása közben reflektál a városi elidegenedésre egy Moszkva téri kávézóból. Titokzatos szerelme (Dobosi Anett) és a kávézó másik vendége (Sütő András) elkalauzolják Budapest labirintusán keresztül a hármuk közötti bizarr kapocs felfedezéséhez."

A film Marcio-André de Sousa Haz brazil filmrendező, író és vizuális művész redezése, akit a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Aranymedve-díjjal kitüntetett Walter Salles a fiatal brazil művészek egyik legtehetségesebbjének nevezett. Sousa Haz így magyarázta döntését, hogy Poe egyik legtitokzatosabb történetét adaptálja: ”A film személyes nyűgból fakad azzal kapcsolatban, hogy a modern individualitást és magányt a férfiak félelme szempontjából meséli el. A célom az volt, hogy újra megvizsgáljam Poe történetét egy komplexebb, költőibb és agresszívebb módon."

Kántor László producer szerint a film helyszínének Budapestre cserélése létfontosságú volt ahhoz, hogy létrejöjjön az az egyedi látványvilág, amit Poe meséje is képvisel. „Az inspirációt a német expresszionizmus szolgáltatta a sötét és kaotikus kora-Viktoriánus London reprodukálásához, amelyet Poe láthatott. Lehetséges, hogy a mai Budapest áll a legközelebb hangulatában az akkori Londonhoz. Szerencsések voltunk, hogy még hajszállal az előtt forgathattunk a Moszkva téren, hogy felújították és átnevezték volna. Az utómunka során létrehoztunk egy látóhatár nélküli városképet, amely jól kiegészíti a film klausztrofób hangulatát.”


A város már rég óta foglalkoztatja Sousa Hazt, aki már két könyvet is szánt a témának, továbbá 2007-ben hajtott végre egy öngyilkossággal kacérkodó performanszot Csernobilban azzal a szándékkal, hogy „a sugárzáson keresztül nyelje el a várost (Pripyat)". A tömeg embere szintén a város és lakóinak vizsgálata. Ez a Budapest tükrözi azt a meglepetést, amely Poe-t arra késztette, hogy 1840-es londoni látogatása során megírja a novellát.

Az Új Budapest Filmstúdió és a Mátrix film november 22-én 21 órától mutatja be A tömeg embere című filmet a Kino Café Artmoziban (1137 Budapest, Szent István krt. 16.) A film angol nyelven, magyar felirattal látható.