A Puskin mozi mellett öt vidéki helyszínen is lesz Vertigo Filmhét: a pécsi Apolló mozi, a miskolci Művészetek Háza, a szegedi Belvárosi Mozi, a szombathelyi Agora Savaria Filmszínház, és a szolnoki TISZApART mozi egyéni programmal és jegyárakkal várja a filmkedvelőket.

Nyitófilmként július 22-én, szerda este 19:00-kor az Arany Pálma-díjas Hirokazu Koreeda francia családi drámája, Az igazság tekinthető meg, több héttel az országos premier előtt. Az igazság a francia film dívája, Catherine Deneuve, az Oscar-díjas Juliette Binoche, és az Oscar-jelölt Ethan Hawke főszereplésével készült és egy anya és a lánya újbóli egymásra találásáról szól. Az igazság világpremierje az ’A’ kategóriás Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt.



Az igazság mellett premier előtt látható a filmhéten a megtörtént eseményeket feldolgozó dán dráma, a Daniel a kultikus A tetovált lány rendezőjétől; a francia animációs film, A herceg utazása; és a többszörös díjnyertes francia családi dráma, az Eva Green és Matt Dillon főszereplésével készült Ígérem, hogy visszatérek.

23-án csütörtökön az angol filmek kedvelőinek kedvezünk. Ismét látható lesz a rendezőlegenda, kétszeres Arany Pálma-díjas Ken Loach legújabb filmje, a Sajnáljuk, nem találtuk otthon. A cannes-i versenyfilm az angol munkáscsaládok hétköznapjaiba enged betekintést. A finn kultrendező, Aki Kaurismaki ihlette Bérgyilkost fogadtam című fekete komédiában az Oscar-jelölt Tom Wilkinson a főszereplő; a Judy Garland életéről szóló Judyban pedig a címszerepért második Oscar-díját méltán elnyerő Renée Zellweger brillírozik.

Lótolvajok

24-én pénteken a skandináv filmek kerülnek középpontba: előbb a dán Oscar-nevezett, az Ezüst Medve-díjas Lótolvajok látható Stellan Skarsgard főszereplésével; majd a színészként nemzetközi hírű Paprika Steen családi fekete komédiája, a Családi karácsony; végül a megtörtént eseményeket feldolgozó dán Daniel. Utóbbi A tetovált lány kultrendezőjének, Niels Arden Oplev-nek az új filmje, Daniel Rye-ról, a dán fotóriporterről, akit 2013-ban elrabolt, majd 398 napig fogvatartott Szíriában az Iszlám Állam.

Szombaton magyar napot tartunk: fél hármas kezdettel a Lengemesék 2 – Tél a Nádtengeren című animációs filmmel kezdünk, délután előbb Máté Gábor főszereplésével készült Szép csendben, majd a cannes-i díjazott, többszörös Magyar Filmdíjas Egy nap kerül sorra. A napot a Szász Attila – Köbli Norbert alkotópáros új filmje, az Apró mesék zárja, Szabó Kimmel Tamás, Kerekes Vica és Molnár Levente főszereplésével.

Az ifjú Ahmed

Vasárnap a frankofón filmek szerelmeseinek kedvezünk, és két film is premier előtt lesz látható. A hétvégére tekintettel ismét négy előadás színesíti a programot. A cannes-i versenyben a legjobb rendezés díját elnyerő Az ifjú Ahmed nyitja a francia filmek sorát a kétszeres Arany Pálma-díjas Dardenne-testvérek rendezésében, amelyet az Oscar-jelölt, többszörösen díjazott Nyomorultak követ. 18 órától egy csodaszép animációs film, A herceg utazása lesz látható premier előtt, a napot pedig Az igazság ismétlővetítése zárja.

A hétfő az amerikai függetlenek napja. Újra látható lesz moziban a négyszeres Oscar-jelölt A szoba Brie Larson Oscar-díjas alakításával; a háromszoros Oscar-jelölt Én, Tonya Allison Janney Oscar-díjas teljesítményével; valamint az év egyik legjobb filmje, a megtörtént eseményeket feldolgozó Sötét vizeken, a háromszoros Oscar-jelölt Mark Ruffalo és az Oscar-díjas Anne Hathaway főszereplésével.

A kedd az adrenalinfüggők napja: ekkor lesz műsoron a megtörtént eseményeket feldolgozó megrázó thriller, a Hotel Mumbai; a szintén megtörtént eseményeket feldolgozó világítótorony-thriller, Az eltűntek Gerard Butler főszereplésével; valamint az elnyűhetetlen Sylvester Stallone és a Rambo V – Utolsó vér.

A szerdai zárónap a német filmeké. Ekkor a Hogyan találtam rá a boldogságra az El Caminón című vígjáték mellett az Ugye boldog vagy? párkapcsolati komédia lesz műsoron.

Ígérem, hogy visszatérek

A 7. Vertigo Filmhét záróvetítése egy igazi ínyencfalat lesz. A Metropolis teremben este nyolctól az Eva Green és Matt Dillon főszereplésével készült családi dráma, az Ígérem, hogy visszatérek tekinthető meg. A többszörös díjnyertes alkotásban egy anyát kiválasztják egy egyéves űrutazásra, s a nőnek választania kell álma és hivatása valóra válása, valamint kilencéves kislánya között.

Az esemény küldetése a többhónapos járványidőszak után nem is lehetne aktuálisabb: ismét megszerettetni a közönséggel a mozizás közösségi élményét, s válogatott programmal visszacsábítani a nézőt a moziba.

A filmhétre a belépőjegyek egységesen 990 forintos, kedvezményes áron kaphatók, a premier előtti vetítésekre a jegyár 1600 forint. A jegyelővétel július 1-én kezdődik a Puskin mozi pénztárában és a weboldalán.

borítókép: Catharine Deneuve és Juliette Binoche Az igazság című filmben