Szeptember 6-án, rendhagyó premier előtti vetítésen a Jurányi Házban indul Szabó Réka egészestés dokumentumfilmje, A létezés eufóriája. Másnap, szeptember 7-én a Sóvirág nagysikerű táncszínházi előadást is megtekinthetik ugyanott az érdeklődők. Főszereplők a most 93 éves Fahidi Éva és Cuhorka Emese táncművész. Az alkotást két fesztivál, a Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál és a Szarajevói Filmfesztivál is beválogatta programjába. 

Bár ellentmondott a józanésznek, felkértem a 90 éves holokauszt túlélő Fahidi Évát, hogy szeretnék vele egy tánc-színházi előadást csinálni. Azt akartam, hogy mindenki lássa őt. Egy duettet képzeltem Emesével, a nála közel 60 évvel fiatalabb táncosnővel. Párbeszédbe akartam hozni Éva traumáit egy mai fiatallal. Hol vannak a megértés, a kapcsolódás határai? Bele lehet-e bújni egymás bőrébe? Lehet-e tanulni a múltból? Életem legmeghatározóbb próbafolyamata volt – ezen keresztül szól ez a film a XX. századi történelemről, veszteségekről, a tánc erejéről, az öregedő testről, a szerelemről, egy 60 éven átívelő különleges kapcsolatról, és az élet elfelejtett értékéről” - mondta el az eredeti előadást is jegyző Szabó Réka rendező. 

(fotó: Campfilm/Dusa Gábor )

A Tünet Együttes Szabó Réka rendezésében 2015-ben mutatta be a Sóvirág című előadást a Vígszínház Házi Színpadán és az előadás azóta repertoáron van. A premier óta 85 alkalommal játszották Budapesten, vidéken, és külföldön - többek között Bécsben, Szabadkán, Berlinben és szerte Németországban. A létezés eufóriája, mely szeptember 12-én indul országosan a mozikban az előadás próbafolyamat követi végig. A dokumentumfilm a Médiatanács Mecenatúra Program, Az Élet Menete Alapítvány és a National Fund of the Republic of Austria for Victims of National Socialism és rengeteg magánszemély támogatásával készült. A Tünet Együttes és a Campfilm közreműködésével jött létre, forgalmazója az ELF Pictures.

Forrás: ELF Pictures