A Cirko Film a mozik újranyitása alkalmából országos fesztivállal csalogatja a nézőket: május 27. és 30. között kilenc új filmet mutatnak be a közönségnek. A filmeket hetekkel (bizonyos esetekben hónapokkal) a mozibemutató előtt, négy napon át láthatja a hazai közönség az Ideje moziba menni! fesztivál keretében. Az újranyitás ünnepén lesznek szórakoztató, ugyanakkor gondolatébresztő filmek, fesztiváldíjas alkotások, európai romantikus vígjátékok és egy bensőséges hangvételű dokumentumfilm is.

A fesztiválhoz 22 mozi csatlakozott: Budapestről hat művészmozi: Cirko-Gejzír, Corvin, Kino, Művész, Puskin, Tabán, valamint 16 vidéki filmszínház: 10'S mozi (Nyergesújfalu), Apolló Mozi (Pécs), Art mozi (Zalaegerszeg), Barátság mozi ( Székesfehérvár), Belvárosi Mozi (Szeged), Center Mozi (Békéscsaba), Duna Mozi (Visegrád), KMKK Art Mozi (Celldömölk), Krúdy Mozi (Nyíregyháza), Lehel Film-Színház (Jászberény), Művészetek Háza (Miskolc), Otthon Mozi (Kecskemét), P'art Mozi (Szentendre), Savaria Mozi (Szombathely), Szivárvány mozi (Kaposvár), Tisza mozi (Szolnok).

Szupernóva / Forrás: Cirko Film

A fesztivál egyik legjobban várt filmje a Szupernóva, az angol Tóvidék lélegzetelállító tájain forgatott érzékeny, megindító romantikus brit dráma Colin Firth és Stanley Tucci főszereplésével. A tavalyi Berlinale válogatásából érkezik a mozikba a megtörtént eset nyomán keletkezett, egy holokauszttúlélő különleges történetét bemutató Perzsa nyelvleckék és a 21. század kihívásaira – internetes zaklatás, közösségi média, reklámpszichológia – érzékenyen és abszurd humorral reagáló francia film, az Előzmények törlése.

Az egyedi hangú lengyel alkotó, Małgorzata Szumowska (Az Ő nevében, Test) új filmje, a Soha többé nem fog havazni a velencei filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be: a misztikus történetben különös, karizmatikus gyógyító bukkan fel egy gazdag lakóparkban, és felbolygatja az ott élők unalmas, szorongással teli világát.

Soha többé nem fog havazni / Forrás: Cirko Film

Szintén Velencében debütált és itt nyerte meg a zsűri különdíját Andrej Koncsalovszkij történelmi filmje, a hatvanas években játszódó Kedves elvtársak! is, amely egy elkötelezett kommunista párttitkár meghasonlását mutatja be. A Rosa esküvője című film egy középkorú nő eszmélését és magára találását mutatja be napsugaras mediterrán hangulatban, sok családi civakodással és igazi spanyol temperamentummal.

A nagy sikerű Mű szerző nélkül után, amely Gerhard Richter életének történetét mutatta be játékfilmes formában, most egy bensőséges hangvételű dokumentumfilmből ismerhetjük meg korunk egyik legjelentősebb képzőművészét: a Gerhard Richter, a festő segítségével betekintést nyerhetünk az alkotás folyamatába, illetve a nyilvánosság elől rejtőző művész múltjába és gondolataiba.

Gerhard Richter, a festő / Forrás: Cirko Film

Könnyedebb alkotások is várják majd a felhőtlen kikapcsolódásra vágyó nézőket: a Szenvedélyes szomszédok című spanyol kamaradarab, amelyben a zseniális Javier Cámara neurotikus, Woody Allen-i alakításán nevethetünk, valamint a Mese a barátságról című francia film rivalizálásról, összetartozásról, emberi kapcsolatokról.

Az 'Ideje moziba menni' fesztivált május 27. és 30. között rendezik meg 22 magyar moziban országszerte. Részletes információ és a programfüzet a Cirko Film oldalán olvasható.

Címlapkép: Előzmények törlése / Forrás: Cirko Film