Joanna Hogg és Tilda Swinton barátsága régre, egészen tízéves korukig nyúlik vissza, a kapcsolat pedig az egyetemi évek alatt is megmaradt, így Hogg Caprice című diplomafilmjének főszerepére Swintont választotta. Ezek után először 2019-ben dolgoztak újra együtt a Souvenir első és második részében, melyeknek a színésznő lánya, Honor Swinton Byrne játszotta el a főszerepét. 

Most 2022-ben a The Eternal Daughter című filmben Hogg saját édesanyjával való kapcsolatát dolgozza fel, ezúttal sokkal misztikusabb és játékosabb formában, mint ahogyan azt a Souvenir filmekben tette. Julie idős anyját születésnapja alkalmából visszaviszi abba a kastélyba, ami gyermekkora helyszínéül szolgált, családi ház volt, de mára hotellé alakították. A kísérteties falak között Julie megpróbál elkezdeni írni egy filmötletet az anyjával való kapcsolatáról, azonban a szorongásai és fájdalmai visszatartják a munkától. Tisztáznia kell a helyzetet az édesanyjával ahhoz, hogy nekiláthasson az írásnak.

A filmet a 79. Velencei Filmfesztiválon nagy sikerrel mutatták be, de Torontóban, a New York-i Filmfesztiválon, a BFI London Filmfesztiválon és a bécsi Viennalén is vetítették.

Forrás: The Playlist