A fesztivál szervezői fontosnak tartják, hogy legyen egy fórum, ahol a látványtervezők is megoszthatják egymással szakmai tapasztalataikat. A filmfesztiválok ritkán állítják középpontjukba a production design szakterületét. A szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál elkötelezett a látványtervezőket munkássága mellett. Egyedülálló módon karolta fel a szakterületet azzal, hogy díjat alapított számukra és három éve szervez rendszeresen szakmai programokat a látványtervező szakemberek és hallgatók részére.

Október 17-én, szombaton 10 órakor Áttűnés - Flash konferenciát tartanak a fesztivál helyszínéül szolgáló Tisza Moziban. A hagyományteremtő céllal megszervezett konferencia bepillantást nyújt a látvány- és jelemeztervezés műhelytitkaiba a legújabb filmekhez kapcsolódó esettanulmányok segítségével. Az idei programban három meghívott hazai szakember mutatja be munkáját és beszél arról, hogy mit sikerült megvalósítani az eredeti elképzelésekből és milyen kihívásokkal szembesültek az alkotói folyamat során.

Asztalos Adrienn, Pálfi György Az Úr hangja című sci-fijének a látványtervezője, Klimó Péter Miklauzic Bence legújabb filmjének, a Nino bárkájának látványtervezője, valamint Szűcs Edit az Oscar-díjas Saul fia jelmeztervezője, mesélnek a filmekkel kapcsolatos feladataikról, élményeikről. Asztalos Adrienn számos külföldi filmben és reklámban dolgozott látványtervezőként. Hazai munkái többek között a Pál Adrienn, a Terápia és a Taxidermia.

Miklauzic Bence: Nino bárkája

Klimó Péter képzőművészként díszlet- és jelmeztervezéssel foglalkozott, 1998 óta filmes látványtervezőként dolgozik. Filmekben, reklámfilmekben és színházi előadásokban is találkozhatunk munkáival, nevéhez fűződik például a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan és a Don Juan kopaszodik.

Szűcs Edit jelmeztervezőként a független színházi szférában, a klasszikus kőszínházban, és a film területén egyaránt alkot. Rendszeresen vesz részt önálló és csoportos kiállításokon. Számos egyedi „Kosztüm-Fikció” színházi előadást hívott életre a Természetes Vészek Kollektíva keretein belül.

Az Áttűnés - Flash konferencia a szakma elméleti és gyakorlati kérdéseivel egyaránt foglalkozik, célja, hogy filmes látvány témáját a mozgókép társművészeteivel összefüggésben, minél több szempontból megismertesse. A filmeket a szolnoki Alexandre Taruner Art/Film Fesztivál ideje alatt meg is lehet nézni. A konferencián pergő ritmusú, változatos témákat érintő program keretében a nézők is feltehetik kérdéseiket, melyekre a három szakember válaszol.

A látvány szakra járó egyetemi hallgatókra is gondolva Junior Szakmai Fórumot szerveznek a fesztiválon, október 17-én, szombaton 14 órától a Tisza Moziban. A fórum három egyetemi vizsgafilm vetítésével kezdődik: a Friss Hús fesztiválon bemutatkozó Halak a hálóban című kisjátékfilmet, a Macskám, mint Szókratész rövidfilmet, amely a világ egyik legprominensebb független filmes fesztiválján, a párizsi ÉCU - The Independent Film Festival-on választott legjobbnak a nemzetközi zsűri, valamint a Vörös Rébék című rövidfilmet.

Nagy Lili: Halak a hálóban

A vetítés után a filmek - még tanuló és frissen végzett - látványtervezői - Devich Botond, Pataki Zora, Horváth Dominka - tapasztalatait, elképzeléseit és lehetőségeiket boncolgató beszélgetés következik. A fórumon a közönség kérdezhet a fiatal látványtervezőktől.

A moderált fórum után panelbeszélgetést tartanak látványtervező szakon oktató elismert hazai filmes szakemberek részvételével. Gárdonyi László, látványtervező, egyetemi oktató, M. Tóth Géza filmrendező, egyetemi oktató, Szurcsik József, képzőművész, tanszékvezető egyetemi docens részvételével arról folytatnak majd eszmecserét, hogy milyen perspektívája van/lehet mostanában egy látványtervezőnek.

A hallgatók párbeszédet kezdeményezhetnek arról, hogyan készíti fel, hogyan ambícionálja őket az iskola. A résztvevők a fórumon a begyűjtött tapasztalatok és a felvetett javaslatok alapján értékelik a látványtervező szakirányt választó növendékek pályakezdési esélyeit. Beszélgetnek a frissen végző szakemberek inkubátor utógondozásával kapcsolatos lehetőségeiről is.

Forrás: ATAFF / Borító: Az úr hangja, Látványtervező: Asztalos Adrienn