Az Eger, 1552 történetében két hatodikos diák eltéved egy osztálykiránduláson az egri várban, és hirtelen az 1552-es ostrom közepén találják magukat. A két tinit Kovács-Szégner Gergely és Boros Borka alakítja, mellettük feltűnik Trokán Nóra, Molnár Levente, Jászberényi Gábor és Orosz Ákos is.

A 17 perces rövidfilm rendezője Szász Attila, a forgatókönyvet közösen készítették Köbli Norberttel, akivel többször is dolgozott már együtt, többet közt A berni követ, a Félvilág, az Apró mesék és az Örök tél-ben. Az Eger, 1552 operatőre Réder György, a vágó Hargittai László, a film producere Hidasi Dalma, gyártója az Extreme Film. A filmet még 2020-ban forgatták, az utómunkája tavaly fejeződött be.

Az Eger, 1552 az egri Dobó István Vármúzeum megrendelésére készült, Magyarországon kizárólag a vár jelenleg épülő mozitermében lesz majd látható, a vármúzeum programjának szerves részeként. Szász Attila így mesélt a film születéséről: "A koncepció az volt, hogy hozzuk közelebb az egri vár ostromát a mai fiatalokhoz, akiknek az Egri csillagok sem mint kötelező olvasmány, sem mint filmalkotás esetleg nem nyújt már emlékezetes élményt, és szerettük volna, ha egy olyan rövidfilmen keresztül találkoznak az egri várvédők történetével, amely szórakoztató módon teszi átélhetővé számukra a korabeli eseményeket.

Kovács-Szégner Gergely

Az csak hab a tortán, hogy ez a rövidfilm felkeltette egy olyan nemzetközi filmfesztivál érdeklődését, amely Oscar-kvalifikációs joggal rendelkezik, azaz a rövidfilm kategória nyertese felkerül majd arra a listára, amelyről a következő évi Oscar-jelölt kisfilmeket kiválasztják. Számunkra külön öröm, hogy a film világpremierjére egy ilyen rangos eseményen kerülhet sor."

A Cleveland Nemzetközi Filmfesztiválon az Eger, 1552 mellett szintén versenybe száll a Szelíd, Nemes Anna és Csuja László testépítős drámája, melynek Sundance-ben volt a világpremierje. A fesztivált március 30. és április 9. között rendezik meg.