A magyar film rólunk szól, kultúránk, mindennapjaink része, világsikerének titka ma is és 122 évvel ezelőtti indulásakor is a személyesség, alkotóink elképesztő tehetsége, közös történeteink és a finom humor. Ma már nem csak a mozitermekben élhetjük át a mozgókép varázsát, a tévécsatornáknak és streaming felületeknek köszönhetően kiváló filmekkel kapcsolódhatunk ki és töltődhetünk fel otthonunkban is a hétköznapokon és ünnepnapokon egyaránt. Nem kérdés, hogy a magyar film megérdemel egy jeles napot. A 2018-ban életre hívott Magyar Film Napja programhoz, nagy örömünkre évről évre egyre több szervező csatlakozik, idén ráadásul a közönséget már a filmválasztásba is bevonjuk, arra biztatjuk, hogy tegyék le voksukat kedvenc filmjeik mellett” – fogalmazott Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet elnöke.

Kék róka

Ingyenesen nézhető filmekkel ünnepli a Filmióhoz a magyarfilm napját, amelyhez előzetes közönségszavazást indított a Filmintézet. Az április 16-ig tartó online szavazás során egy klasszikus és egy közelmúltban megjelent magyar filmre lehet voksolni, a legtöbb szavazatot kapott filmek közül kettő az elmúlt évek mozisikereiből és három felújított magyar klasszikus ingyen nézhető lesz április 27-30-ig. A szavazók 10 db féléves ingyenes előfizetést nyerhetnek a Filmióhoz, amelyen több, mint 600 magyar film nézhető kiváló minőségben.

Ide kattintva tudod leadni a szavazatod.

közönség az elmúlt években bemutatott mozifilmek közül a világhírű mentőkutyának emléket állító MANCS, az Ambrus Attila történetét feldolgozó A VISZKIS, a Dr. Béres Józsefről készült életrajzi dráma, az A FELTALÁLÓ, egy ízig-vérig romantikus musical, az EGY SZERELEM GASZTRONÓMIÁJA, az 1900-as évek elején játszódó párkapcsolati komédia, a KÉK RÓKA, egy sötét hangulatú krimi-thriller, A TÖKÉLETES GYILKOS, egy szívvel-lélekkel teli történelmi film, az ANYÁM ÉS MÁS FUTÓBOLONDOK A CSALÁDBÓL, valamint a NYITVA című romantikus vígjátékra adhatják le voksukat.

A klasszikus filmek közül pedig az ISMERI A SZANDI MANDIT?, az ISTEN HOZTA, ŐRNAGY ÚR, a SZÍVZŰR, A CSODACSATÁR, a CSENDES OTTHON, az ESŐS VASÁRNAP, AZ OROSZLÁN UGRANI KÉSZÜL, a KEMÉNYKALAP ÉS KRUMPLIORR, valamint A PENDRAGON LEGENDA című vígjátékok, továbbá a KOPASZKUTYA című zenés filmre, illetve a MOSZKVA TÉR, a REDL EZREDES, a ZUHANÁS KÖZBEN, a SZÜRKÜLET, valamint a WERCKMEISTER HARMÓNIÁK című drámák versenyeznek a nézők szavazataiért.