A vetítéseken végzett felmérésekből az is kiderül, hogy a kérdésre válaszóló nézők 86%-a ajánlani fogja a filmet másoknak, márpedig a szájhagyománynak óriási szerepe lehet egy film sikerét illetően. Néhány évvel ezelőtt Reisz Gábor azóta kultfilmmé érett bemutatkozása, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan is sokat köszönhetett annak, hogy a nézők tovább vitték a jó hírét, ahogy Gigor Attila első filmje, A nyomozó esetében is hasonló volt a helyzet.

A Lajkót alakító Keresztes Tamás, és a másik főszereplő, Gyabronka József zseniális párosa mellett a siker fontos összetevője lehet az utóbbi évek magyar vígjátékainak fogalmazásmódjától élesen eltérő, szatirikus hangvétel és humor, ami erősen kihat a film műfaji kevertségére is. Utóbbival kapcsolatban Lengyel Balázs író-rendező korábbi interjúnkban a következőket mondta:

„Manapság divatos ráragasztani a „fekete komédia” címkét egy filmre, de ott van például A tanú, aminek a szatirikus vonala rendkívül fontos előképe a Lajkónak. Azzal nem árulok el nagy titkot, hogy Lajkó el fog jutni Bajkonurba és fel fog jutni az űrbe - itt már valóban egy sci-firől beszélünk. Ami ebben igazán izgalmas, és nem láttam még moziban, az a letisztult, amerikai asztronauta-világ helyett bemutatott, gyermekkorunk szocializmusából ismert szakadt, komikus, girbe-gurba szovjet kozmonauta-világ.”