Az Arany Blende minden évben a legjobb filmelőzetest keresi. Idén 46 tavaly bemutatott magyar filmhez 50 előzetest neveztek az Arany Blende mezőnyébe. Most először plakátot is lehetett nevezni. Bár továbbra is a trailer a főszereplő, már azt is figyelembe veheti a zsűri, hogy a trailer és a plakát hogyan erősítik egymást, illetve a film kommunikációját. „A trailer nem jár egyedül” – hangzik az idei verseny mottója.

A teljes mezőny az aranyblende.hu oldalon szerepel, itt zajlik a közönségszavazás is. A díjakat idén is szakmai zsűri fogja odaítélni, melynek tagjai: Czakó Judit vágó, Goda Krisztina filmrendező és forgatókönyvíró, Harsányi Márton, a chicagói Weber Shandwick ügynökség stratégiai igazgatója, Steven Lovy trailer producer, és Schweigert András, aki az AMC csatornahálózatnál a filmes csatornák kampányaiért, promócióért felel. 

Az idei Arany Blende díjak

2021-ben sok olyan film is moziba került, amiket korábban a koronavírus miatt nem tudtak bemutatni, ezért rengeteg nagyjátékfilmhez érkezett trailer. Bedő Barna trailer producer, aki tavaly és tavalyelőtt is fődíjas lett az Arany Blendén, idén 10 film trailerének is alkotója, de a Robbit Creative ügynökség is nevezett több előzetest.

A közönségszavazás az aranyblende.hu oldalon szeptember végéig tart. Az előzetesek és a plakátok jól visszaadják a magyar filmes promóció trendjeit, de végignézve a címlapon arról is képet kapunk, milyen témák foglalkoztatták a filmkészítőket az elmúlt egy-két évben.
Az Arany Blendét immár harmadszor rendezik meg 2022-ben. A díjátadó esemény októberben lesz, ami abból a szempontból is különleges, hogy most először közösen szervezik a Friss Hús csapatával. Erre a napra több szakmai programot is terveznek a szervezők a trailerkészítés és a filmes promóció témájában, hogy az Arany Blende egyszerre rangos szakmai fórum, és a legizgalmasabb előzetesek bemutatásával szórakoztató esemény is legyen.


A tavaly és tavalyelőtt díjazott trailerek:

2021-es Arany Blende: Mellékhatás című sorozat előzetese

2020-as Arany Blende: A létezés eufóriája című dokumentumfilm előzetese

2020-as Ezüst Blende: Drakulics elvtárs című nagyjátékfilm előzetese

Címlapképen: El a kezekkel a Papámtól!, Külön falka, Feleségem története, A legjobb dolgokon bőgni kell