Kéthetente jelentkező sorozatunkban a streaming-szolgáltatók legfrissebb filmes és sorozatos kínálatából ajánlunk olyanokat, amikkel érdemes elütni az időt. A Netflix, az HBO Max, az AppleTV+, az Amazon Prime, a Filmio, a Cinego és más egyéb, Magyarországról elérhető platformok kínálatából szemezgetünk, utat mutatunk a ránk zúduló filmek sodrásában. A cikket Horváth Bálint, Kovács Kata és Varga Dénes állította össze.

Szilveszter

Hol és mikor? Filmio és június 1.

Szilveszteri forgatag Budapesten. Az év utolsó napját ki így, ki úgy ünnepli. Az előkelő báltermekben operettsztárok szórakoztatják a közönséget, míg a kevésbé tehetős emberek sípolva, kurjongatva vonulnak az utcán. Az érzékenyen elkapott pillanatok és az ellenpontozó szerkesztés még az ismerős dolgokat is különös, groteszk fénytörésben mutatja ezen az estén. Ragályi Elemér a Balázs Béla Stúdióban rendezte és fényképezte ezt az izgalmas kísérleti rövidfilmet. 

 

Fotográfia

Hol és mikor? Filmio és június 1.

 

 

Utazó fotográfusok járják a vidéket. Kezeik között sosem volt valóság születik: közös kép azokról, akik sosem álltak együtt a fényképezőgép előtt, katonából civil, megborotvált arcból bajuszos. Egy három gyermekes anya sehogy sincs megelégedve a fényképével, saját magában nem ilyen kép él önmagáról. Munkához lát hát a retusőr. Zolnay Pál a Fotográfia című nagyjátékfilmje előtanulmányaként készítette el ezt szeretetteljesen ironikus rövidfilmet.

 

Kelj fel és járj 

Hol és mikor? Filmio és június 1.

 

Egy budapesti kórházban idős betegek fekszenek. Legtöbbjüknél nincs remény a gyógyulásra, családtagjaik már lemondtak róluk. Naphosszat a külvilágot lesik, vagy már csak magukban merengenek. Ám mégis van bennük remény: időről-időre erőt vesznek magukon és ökölbe szorítják a kezüket, vagy még egyszer talpra állnak. Zolnay Pál rendező és Ragályi Elemér operatőr egyszerű beszámoló helyett lírai filmkölteménnyé komponálja a reménytelenség, betegség és halál, a belső tartás, a játékosság és a remény képeit.

 

IÁ (EO)

Hol és mikor? HBO Max és június 2.

 

A 84 éves lengyel rendező, Jerzy Skolimowski korábban Claudia Cardináléval, Jeremy Ironsszal vagy Robert Duvallal is forgatott, legutóbb hat szardíniai szamarat választott ki legújabb nagyjátékfilmje főszereplőjének. Az EO több országon átívelő története egy cirkuszi állat szomorú és kiszolgáltatott sorsát követi nyomon. A vándorlást a szamár személyes nézőpontjából követhetjük végig, találkozik lengyel fociultrákkal és Isabelle Huppert-rel egyaránt, és közben újabb és újabb bizonyítékát tárja elénk a film annak, hogyan bontja meg a harmóniát, használja, valamint zsákmányolja ki az ember az őt körülvevő környezetet. Az utóbbi évek egyik legkülönlegesebb filmje a mozipremier után végre online is elérhető.

 

A Pez-csempész

Hol és mikor? Netflix és június 2.

 

A kisvárosi Steve Glew tipikusan olyan figura, akinek elég a garázsban ülve előadnia életének egyetlen nagy sztoriját a kamerának, és máris megvan egy könnyed, mókás dokumentumfilm. Az idős férfi ugyanis a korai 90-es években a világ első Pez-csempészeként épített ki jövedelmező vállalkozást. A szocialimusból kilábaló Kelet-Európát járta, hogy ritka, az USÁ-ban nem beszerezhető cukorka adagolókat vásároljon fel, például Magyarországon, hogy aztán otthon haszonnal értékesítse őket a gyűjtők körében. Csakhogy a kis csempészbirodalom magára haragította a német anyacég elnökét, aki onnantól minden követ megmozgatott, hogy megállítsa a jogi kiskapukat kihasználó Pez-banditát. 

 

Az Idol (The Idol)

Hol és mikor? HBO Max és június 5.

 

Az már biztos, hogy nem lesz egyöntetű kritikai siker az Eufória rendezőjének (Sam Levinson) és operatőrének (Rév Marcell) új sorozata: „undorító és szexista” hirdeti már a címben a The Playlist szerzője, de például a Port kritikusa már jóval pozitívabban írt róla. A szexualitás és a popsztársággal járó kicsapongások gátlástalan feltekerésével alighanem eleve a szélsőséges reakciók előhívása volt a cél. A mini-sorozat egy popdíva (Lily-Rose Depp) felemelkedését mutatja be,. A nő egy karizmatikus férfi (The Weeknd) befolyása alá kerül, aki olyan mondatokkal erősíti a nő egóját, vagy inkább mossa át az agyát, hogy te nem ember vagy, hanem egy sztár. Kettejük toxikusnak tűnő kapcsolata adja a gerincét Az Idolnak, amelybe az eddig megjelent videók alapján az Eufória hiperaktív, érzéki képi világát is átmentették.

 

Arnold 

Hol és mikor? Netflix és június 5.

 

Olyan dolgokat akartam elérni, amiket mindenki lehetetlennek tart” – összegzi az életfilozófiáját Arnold Schwarzenegger a róla szóló háromrészes dokumentumfilm-sorozatban, és az életútján végignézve, többször is felért a csúcsra. Először testépítőként, aztán filmsztárként, végül politikusként, Kalifornia kormányzójaként is komoly karriert futott be. Az előzetes azonban nem csak a sikerei felsorolását ígéri, kevés is lenne, ha ismét meghallgathatnánk az ikonikussá vált mondatait némi anekdotázással és életvezetési tanácsokkal vegyítve. A kudarcairól is beszámol a 80-as és 90-es évek egyik legnagyobb filmsztárja, így helyet kap a sorozatban viszonya a házvezetőnőjével, amivel elmondása szerint sok fájdalmat okozott a családjának.

 

Egy újságíró meggyilkolása

Hol és mikor? Cinego és június 6.

 

Egy fiatal, ambiciózus oknyomozó újságírót és menyasszonyát saját otthonukban agyonlőnek Szlovákiában. A felháborodott emberek az utcára vonulnak, amikor egy informátornak köszönhetően a szerkesztőségbe eljuttatott titkos aktából kiderül, hogy a gyilkosság megbízója feltehetően az ország egyik kétes hírű üzletembere volt. A dokumentumfilm az oknyomozó újságírás alaposságával tárja fel a Kuciak-gyilkosság körülményeit és a hatalom legfelsőbb köreibe vezető szálait.  

 

Beugró a paradicsomba (Ticket to Paradise)

Hol és mikor? Skyshowtime és június 6.

 

Ha más miatt nem is, a legendás George Clooney-Julia Roberts páros miatt érdemes egy esélyt adni a Fehér Lótusz farvizén evickélő Beugró a Paradicsomba screwball komédiájának. De legalább azért, mert a filmben egy dolog azonnal nyilvánvalóvá válik: a két sztár nagyszerűen szórakozott, míg tető alá hozták ezt a kis nyári bolondságot. Roberts az Ízek, imák, szerelmekbeli karakterét továbbgondolva most egy középkorú elvált asszonyt alakít, a nő váratlanul egy csapatban találja magát volt férjével, amikor a felnövés kapuján kopogtató közös lányukat szeretnék kiszabadítani egy Balin frissen szárba szökkent románc veszélyesnek tűnő karmaiból. Az Ocean’s-filmek, az Egy veszedelmes elme vallomásai és a Pénzes cápa után Clooney és Roberts itt főképp azt bizonyítja, hogy így együtt még akkor is ellenállhatatlanok, amikor nincsenek a csúcson.

 

The Crowded Room

Hol és mikor? AppleTV+ és június 9.

 

Mundruczó Kornél újra a tengerentúlon forgatott, méghozzá olyan sztárokkal, mint Tom Holland és Amanda Seyfried, a megtörtént eseményeken alapuló sorozat több epizódját is rendezőként jegyzi, beleértve a pilotot. A Pókember-filmek sztárja egy Danny Sullivan nevű fiút alakít, akit 1976-ban gyilkosság vádjával helyez őrizet alá a rendőrség. A fiú vallomásaiból kezd kirajzolódni, mi is történt pontosan és hogy mi köze van valójában az esethez. A kihallgatóját Amanda Seyfreid alakítja, aki a bizonyítékok ellenére egyre jobban elkezd hinni a fiú ártatlanságában. 

 

Kietlen vadon (Land)

Hol és mikor? Netflix és június 11.  

 

A többek között a Reese Witherspoonal készült Vadon nyomán közkedveltté vált feminista túlélődrámák sorához csatlakozik nagyjátékfilmrendezői bemutatkozásával Robin Wright. A Kietlen vadon szinte egyszereplős történetének hősét is maga a rendező alakítja: Edee pokoli gyásza elől menekül a vakítóan gyönyörű hegycsúcsok közé, ahol tervei szerint egész lényét átadja a pusztító magánynak. A táj és a lelassult, minimalista életmód természetesen itt is revelatív élmények forrása, Wright pedig meggyőzően játssza az összetört asszonyt, miközben a városi életben eltunyult, a vadonban való hétköznapokhoz, sőt, túléléshez mit sem konyító asszony megformálása közben nem enged a komédiázás csábításának, hiszen, ahogy segítségére siető újdonsült barátja fogalmaz: csak az gondolhatja, hogy az éhezés a halál felé vezető út, aki még soha nem volt éhes.

 

Volt egyszer egy nyár (Aftersun)

Hol és mikor? Cinego és június 15.

 

A tavalyi év nagy meglepetése, a skót Charlotte Wells rendezői bemutatkozása igazi diadalutat járt be és abszolút uralta a 2022-es filmes toplistákat, holott egy apró filmről, és látszólag egy még apróbb, személyes történetről van szó. Az elvált apa Calum (a Normális emberek sztárja, Paul Mescal, aki ezért a szerepért első Oscar-jelölését kapta) 11 éves lányával, Sophie-val (a felejthetetlen, pályakezdő Frankie Corio) a török tengerparton nyaral. A film e szokványos szituációt a kiskamasz lány szubjektív emlékein keresztül ragadja meg, és bár apa és lánya között minden rendben, lassan megérezzük, hogy a férfi életében valami mégsem stimmel. Nüanszokból építkező, mégis letaglózó melodráma az emlékezésről és az örökre belénk ivódó családi kapcsolatokról.

címlapkép: The Idol