Tarr Béla másodszor látogat el a moreliai filmfesztiválra, amelynek legutóbb 2011-ben volt a vendége - olvasható a fesztivál honlapján. A Mexikói Autonóm Nemzeti Egyetem (UNAM) Filmarchívuma 1987 ítéli oda elismerését olyan alkotóknak és intézményeknek, amelyek hozzájárulnak a filmvilág gazdagításához.

Az archívumban őrzött filmek helyreállítási és karbantartási folyamatából visszamaradó színtiszta ezüstből készülő érmet korábban Abbasz Kiarosztami, Volker Schlöndorff, Terry Gilliam, Arthur Penn, Juliette Binoche és Willem Dafoe vehette át. Az október 20. és 29. között zajló fesztivál honlapján olvasható méltatás szerint Tarr Béla a filmjeinek ereje és eredetisége, valamint a filmkészítők új nemzedékeinek kinevelése iránti elkötelezettsége miatt kapja a díjat.

Tarr tavaly tartott székfoglalót Magyarországon, amin mi is ott voltunk, cikkünk itt olvasható. Ahogy írtuk, "Tarr vallja, hogy művészetet nem lehet tanítani, legfeljebb mentorálni, azt viszont lehet oktatni, hogy a filmezés felelősséggel jár. Ehhez a hivatáshoz el kell sajátítani egy  magatartást, morált: nem szabad elmenni az emberi szenvedés mellett, tilos közömbösnek lenni. Szociális érzékenységre és humanizmusra igyekszik nevelni diákjait." 

Forrás: MTI