Az idén március 21. és 27. között megrendezendő LET’S CEE filmfesztiválon összesen 141 közép- és kelet-európai, török, illetve kaukázusi játék- és dokumentumfilm, valamint rövidfilm mutatkozik be hat helyszínen: Bécsben, valamint idén először Grazban és Villachban. Már maga a 183 filmbemutató új rekordot jelent, mint ahogyan a nemzetközi filmes szakma jeles képviselőinek száma is, akik között Tarr Béla magyar rendezőt, Ksenia Marinkovic horvát és Lazar Ristovski szerb filmsztárokat, valamint Danis Tanovic és Asif Kapadia Oscar-díjas rendezőket is Bécsben üdvözölhetik. A LET’S CEE Talent Academy elindításával és a két első LET’S CEE Szakmai nappal a fesztivál bővítette filmeseknek szóló kínálatát. Az egyetlen dolog, ami kevesebb lett, a fesztivál napjainak száma. A kilenc helyett hét nap azonban mindössze annyit jelent, hogy az idén több vetítés jut egy napra.  

A rendezvényen négy verseny zajlik majd, összesen 43 osztrák filmpremierrel, köztük többel a rövidfilmek versenyében. A szokásokhoz híven most is minden filmet eredeti nyelven mutatnak be, angol vagy német felirattal. Mindjárt a fesztivál első napján mutatkozik be Vranik Roland filmje, Az állampolgár, amely az integráció témáját boncolgatja egy szokatlan szerelmi történetbe ágyazva. Ez a film a játékfilmek versenyében is rész vesz majd az Oscar-díjas bosnyák filmrendező Danis Tanovic Arany Medve-díjas drámája, a Halál Szarajevóban, valamint a horvát Rajko Grlic Montreali Filmfesztiválon nyertes alkotása, a The Constitution, a román Adrian Sitaru mesterműve az Illegitimate, és további, kétségkívül ígéretes új filmek mellett. Közéjük tartozik Nino Basilia grúz rendező premierje, az ANnna's life, vagy a Playground, a lengyel Bartosz M. Kowalski alkotása, amely amatőr színészek játékán keresztül foglalkozik a szélsőséges gyermekkori erőszak jelenségével.  

A dokumentumfilmek versenye aktuális társadalmi témákat jár körül bátor és politikailag releváns filmeken keresztül. Az egyik legnagyobb hatású alkotás Oroszországból fog érkezni. A 26 éves Zosya Rodkevich mindössze 15 ezer eurós költségvetésből elkészített, My Friend Boris Nemstov című filmje már a Krakkói Filmfesztiválon is díjat nyert. Most első alkalommal három osztrák film is lesz a rövidfilmek versenyének tizenegy döntőse között: Franz Maria Quitt című filmje, az Eisenherz, Olga Kosanovic filmje, az Undercooling, valamint Anatal Vitouch és Ondrej Cikán filmje a Prince Butyesyes. Mindhárom film bemutatója világpremier lesz a fesztiválon.  

A tavaly ősszel elhunyt híres lengyel rendező, Andrzej Wajda tiszteletére a Varsói Filmfesztivál igazgatója, Stefan Laudyn védnökségével megrendezett Film Retrospective vetítés keretében Wajda legjobb filmjei közül mutatnak be ötöt. Laudyn emellett mesterkurzust is tart majd, és előadásban elemzi a filmfesztiválok és a filmkészítők egymásrautaltságát. Március 25-én, a díjátadó ünnepségen hozzák nyilvánosságra a LET’S CEE díjak nyerteseit. Méltán lehetünk büszkék arra, hogy az elmúlt 30 év egyik legnagyobb hatású rendezője a magyar Tarr Béla életműdíjat vehet majd át a rendezvényen. Másnap a neves rendező mesterkurzust is tart A filmkészítés művészete címmel.