A torinói ló az Európai Filmakadémia díjaiért

24. alkalommal adják át 2011. decemberében az Európai Filmakadémia rangos elismeréseit, az Európa Filmdíjakat, ezúttal Berlinben. Az európai filmeseket tömörítő szervezet nyilvánosságra hozta az idei nevezések listáját, amely Tarr Béla filmjét és Jerzy Skolimowski lengyel rendező magyar részvételű koprodukcióban készült legutóbbi alkotását is tartalmazza - tudatta a Magyar Filmunió. A 2011-es Berlinale nagydíjával koronázott legutóbbi Tarr-film, amely Magyarország hivatalos Oscar-nevezése is egyben, a napokban mutatkozik be a torontói filmfesztiválon. A Berger József vezette Mythberg Films részvételével készült Essential Killing (Ölésre ítélve) Jerzy Skolimowski lengyel filmrendező legutóbbi munkája. A 2009-ben Izraelben, Lengyelországban és Norvégiában forgatott film vezető vágója Lemhényi Réka, fodrásza Németh Gabriella volt, az utómunkára Magyarországon került sor hazai szakemberek közreműködésével. A film tavaly elnyerte a velencei filmfesztivál zsűrijének a különdíját, valamint Vincent Gallo a legjobb színész díját. Az Európai Filmakadémia (EFA) által kiadott Európa Filmdíjakra nevezett 45 játékfilmet a legtöbb EFA-taggal rendelkező 20 európai ország közvetlen szavazással jutatta a nevezettek listájára. A nevezett filmek közül a Wim Wenders által elnökölt Akadémia közel 2500 tagja választja ki a különböző kategóriák jelöltjeit az elkövetkezendő hetekben.

 

Az Ölésre ítélve előzetese


Sherlock Holmes Dunaújvárosban

Sherlock Holmes nevében címmel ifjúsági kalandfilm készül Dunaújvárosban. A kizárólag magántőkéből finanszírozott alkotást a tervek szerint decemberben mutatják be, és az alkotók bíznak abban, hogy forgalmazók segítségével minden érdeklődőhöz eljuthat majd a film itthon és külföldön. Bernáth Zsolt rendező, a filmet készítő Cruel World Team filmtársulat egyik tagja az MTI-nek elmondta: a kisvárosi történetben a rejtélyekért, no meg a Sherlock Holmes-történetekért rajongó két fiú (Watson és Holmes), valamint egy kislány próbálja megfejteni, mi történik azokkal a gyerekekkel, aki eltűnnek néhány napra, majd álmok, motivációk, mosoly és érdeklődés nélkül kerülnek elő. A Holmes szerepét alakító Szénási Kristóf és a Watsont játszó Ungvár Ádám Földessy Margit színjáték- és drámastúdiójának növendékei. A forgatás már befejeződött, jelenleg az utómunkákat végzik az alkotók, akiknek mindannyiuknak van más, civil foglalkozása. Az alkotócsoport mögött azonban már öt film áll. Az első négyet kifejezetten videóforgalmazásra készítették, míg a mozikba és fesztiválokra is szánt munkájuk, a 2009-ben Richard Bach amerikai író azonos című regényéből készült Illúziók szerzői jogi problémák miatt máig dobozban van. Bernáth Zsolt beszámolt arról, hogy a Sherlock Holmes nevében című film díszbemutatóját decemberre tervezik Dunaújvárosban.


Nézd meg a kalandfilm előzetesét!


A kék bolygó 3D-s magyar filmen

A Föld kialakulásának folyamatát, legszebb tájait és a bolygónkat jellemző jelenségeket is bemutatja A kék bolygó című új három dimenziós magyar tudományos ismeretterjesztő film, amelyet a keddi fővárosi díszbemutató után országszerte 17 moziban kezdenek vetíteni - tudatta az MTI. A film készítőjének, Gráner Józsefnek ez a harmadik 3D-s alkotása az egy éve bemutatott - és az első magyar gyártású 3D-s mozinak számító - Csodálatos univerzum, valamint a tavasszal elkészült Autócsodák után. A kék bolygó az univerzum keletkezését, a Föld kialakulását, szerkezetét, légkörét és a rá jellemző jelenségeket - a földrengéstől a globális felmelegedésig - látványos animációkkal és eredeti térhatású filmfelvételekkel ábrázolja. Az alkotásának kedden a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban lesz a díszbemutatója, várhatóan Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár részvételével. A premiert követően országszerte egyszerre 17 moziban kezdik vetíteni az 52 perces művet, de év végéig mintegy 40 filmszínház tűzi műsorára. A korábbi két filmhez hasonlóan a készítő vetítőgépeinek utaztatásával olyan mozikban is látható lesz, ahol még nincs 3D-s technika.