A Friss Hús második fele is izgalmas filmekkel várja a nézőket: a három soron következő magyar versenyfilmes blokk premierje mellett be lehet pótolni a fesztivál elején bemutatott alkotásokat. Buda Flóra Anna 27 című animációs filmje múlt héten még Cannes-ban nyert Arany Pálmát, június 5-én, hétfőn pedig már a Friss Húson tartják a magyarországi premierjét, majd további négy alkalommal vetítik a fesztiválon.

A hazai kisfilmek mellett a nemzetközi versenyfilmek is műsoron maradnak, akárcsak a XI. Friss Hús tematikus blokkjai, azaz a @Midnight, valamint a Queer Dreams szekciók és a Nemzetközi dokumentumfilmes-válogatás. Az idősebb korosztály számára összeválogatott magyar versenyfilmekből álló Friss Hús Senior blokkot június 5-én lehet megtekinteni mindössze 490 Ft-ért!

 

A fesztivál első felében izgalmas szakmai programokon, többek között a Besenyei Katalin, Gasztonyi Kálmán és Tasnádi István nevével fémjelzett sorozatíró-kerekasztalon, valamint a Sundance és az Interfilm Berlin (Lisa Ogdie és Alexander Stein) részvételével nemzetközi filmfesztiválok működéséről szóló beszélgetésen vehettek részt az érdeklődők. Nagy érdeklődés mellett, teltházzal zajlott le a Pitchfórum. Bemutatkoztak a fesztiválon az idei év Friss Csillagai,Tóth Zsófia és Babinchak Atanáz, akik többek között arról meséltek, hogyan érvényesülhetnek fiatal színészként a pályán, milyen karrierlehetőségek várnak rájuk és miért érdemes rövidfilmekben szerepelni.

A Director’s Club-ban minden délután az előző napi magyar versenyfilmek alkotóival lehet találkozni a Puskin mozi kávézójában. Június 7-ig változatos szakmai programokkal a Puskin moziban és szabadtéri vetítésekkel várják a közönséget a Városháza udvarán.

 

Szakmai és diákzsűri a díjátadón

A Friss Hús záróünnepségét június 7-én tartják, ahol több kategóriában adják át a díjakat.

A Friss Hús idén először nyújt lehetőséget diákoknak/hallgatóknak, hogy kritikai érzéküket inspiráló filmes közegben fejlesztve aktív részesei, döntéshozói legyenek a versenyfilmek elbírálásának. A szervezők célja, amellett, hogy a bemutatott filmekről a fiatalabb generáció “hivatalos” véleményt alkothasson, a generáció mozgóképfogyasztásának pozitív befolyásolása.

https://www.youtube.com/watch?v=R06uOT9ebyA

 

A filmeket természetesen rangos nemzetközi zsűri is értékeli, köztük Kuba Czekaj forgatókönyvíró, rendező, akinek debütáló egész estés filmjének (Baby Bump) forgatókönyve elnyerte Velencében a Queer Lion különdíjat, a Sorry Poland pedig a Krzysztof Kieślowski ScripTeast-díjat Cannes-ban a legjobb közép- és kelet-európai forgatókönyvért, az alkotó jelenleg az Infamia című Netflix sorozaton dolgozik. Julie Marnay, a European Short Pitch vezetője és a First Cut Lab nemzetközi csapat tagja, is a zsűriben van, aki tíz évig felelt a cannes-i rövidfilmes szekcióért, majd az alkotók első nagyjátékfilmjükhöz vezető támogatására létrehozott Next Step program koordinátora lett. Idén Lisa Ogdie, a Sundance rövidfilmes programfelelőse is a magyar filmeket elbíráló zsűri tagja, aki minden évben több mint 10 000 beérkezett pályázatból választja ki a Sundance kisfilmes programját, emellett a Soho House & Co észak-amerikai moziprogram felelőse.

A szerdai díjátadót követően 17 és 19 órától a nyertes filmeket vetítik a Puskin mozi Metropolis termében.

A XI. Friss Hús teljes programja ezen a linken érhető el. Jegyek a Puskin mozi pénztárában és a mozi honlapján válthatók. A szabadtéri vetítésekre a TIXA oldalán kaphatók jegyek.

címlapkép: Puskin mozi / Sivák Zsófia