Idén áprilisban volt az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója: a kalandos úton trónra került II. András király az ország létét veszélyeztető belső és külső ellenségek legyőzésére 1222-ben olyan korszakalkotó törvénycsomagot fogadott el, amely egyensúlyt teremtő, új gazdaságpolitikát hozó, jogbővítő és a kontinentális Európában egyedülálló dokumentum volt.

Ahogy korábban írtuk, a magyar jogrendszer egyik első mérföldkövéről négyrészes tévésorozat készül Kriskó László rendezésében, a Nemzeti Filmintézet 600 millió forintos gyártási támogatásával.

A film gyártása már zajlik, a rendező nemrég osztott meg néhány képet a forgatásról, melyeken többek közt Trill Zsoltot, Fenyő Ivánt és Törőcsik Franciskát is felismerjük. Egyelőre nincs hivatalos információ a szereplőkről és azt sem tudjuk, hogy mikor és hol láthatjuk a négyrészes sorozatot.  

Az Aranybulla forgatókönyvét Kis-Szabó Márk (Pesti balhé) és Trux Béla (Az inkvizítor) írta, producerként Hábermann Jenő, Csincsi Zoltán, Kriskó László és Rákay Philip jegyzi. Csincsi, Kriskó és Rákay egyébként egy szintén nagy állami támogatásból készülő történelmi projekt producerei: az 1848. március 15-e történetét elmesélő Most vagy soha! című történelmi kalandfilmé, mely 4,5 milliárd forintos támogatást kapott az NFI-től. A Petőfi-film forgatása is most zajlik.