Vajon hány filmfesztivál létezhet a világban? Filmek fesztiválosztatásra több oldal is létezik, ám a nemzetközi filmfesztiválokról megbízható információkat tartalmazó adatbázisból hiány van - ezt ismerték fel a Film Moon elnevezésű platform készítői. A frissen indult, magyar fejlesztésű oldalt a filmfesztiválok átfogó platformjának szánják, melynek segítségével a filmkészítők könnyedén kiigazodhatnak a nemzetközi események sűrűjében.

Az oldalon már jelenlegi, kezdeti fázisában is több mint kilencezer filmfesztivál, és majdnem húszezer film adatlapja található meg. A regisztráció nyitva áll a filmfesztiválok és a filmek képviselőinek is. A felhasználók létrehozhatnak új aloldalt, vagy saját eseményük már létező adatlapját szerkeszthetik, elláthatják friss információkkal vagy hírekkel. Filmes oldalról is megéri regisztrálni, mert az alkotók így felhívhatják a szakmai figyelmet munkáikra, rögzíthetik az eddigi fesztiválszerepléseket és az elnyert díjakat.

A célunk, hogy minél szélesebb körben összeszedjük a fesztiválok adatait. Ez hatalmas munka, és akkor tud igazán működni, ha a fesztiválok és a filmesek is elkezdik a szerkesztést, idővel az IMDb-hez hasonlóan. Mi, az oldal szerkesztői is kiemelten ellenőrizzük a feltöltött információk hitelességét, megfelelő számú felhasználóval pedig kialakulhat – egy filmszakmai keretek között tartott – közösségi moderálás is” - mondta el a Film Moon ötletgazdája és alapítója, Deák Dániel. A független, magyar befektetők által támogatott projektént megvalósuló Film Moon szakmai felügyeletét Deák mellett a Friss Hús filmfesztivál több munkatársa is végzi, a technikai hátteret és a designt a MelkwegDigital csapata biztosítja.

Az adatbázis használata valamint a regisztráció ingyenes, és az is marad a jövőben. Emellett hamarosan elindulnak további, fizetős szolgáltatások is. A Film Moon itt érhető el.

Címlap: Berlinale (Fotó: wikipedia.org)