Hat éve indult útjára „A művészet templomai" mozifilm sorozat, amelynek epizódjai látványos, elsősorban nagyvászonra készült kivitelben mutatják be az egyetemes művészet kiemelkedő alkotóit, remekműveit és múzeumait. A Pannonia Entertainment által tavasszal indított online filmkölcsönzőben novembertől az összes eddigi epizód elérhető – a legelső, Vatikáni Múzeumot bemutató 2014-es filmtől a legújabb, 2020. október végén bemutatott Modigliani centenárium című alkotásig.

A Gauguin Tahitin egy legendássá vált utazás történetét mutatja be a művészet örök lázadója, Paul Gauguin nyomában, aki Párizstól Bretagne-on át Tahitiig és a Marquieses-szigetekig kutatott az "elveszett paradicsom" után. Az Impresszionista ritkaságok a mozgalom által elindított művészeti forradalom történetét beszéli el ötven, magángyűjteményekből származó, első alkalommal kiállított értékes festményt – köztük Manet, Caillebotte, Renoir, Monet, Cézanne, Signac, Sisley és Berthe Morisot műveit – bemutatva.

Elérhetővé vált a sorozat három legfrissebb, 2020. őszi premierfilmje is, köztük a Frida Kahlo sokrétű személyiségét, forradalmian úttörő művészetét és kulturális ikonná válását feldolgozó Viva la Vida, amely Frida saját szavait idézi fel levelei, naplója és személyes vallomásai alapján. A művészet megszállottja című film a 20. századi művészet leghíresebb műgyűjtője és mecénása, Marguerite "Peggy" Guggenheim életpályáját mutatja be átfogó módon, végigkövetve, hogy miként vált a dúsgazdag örökösnő a modern képzőművészet kulcsfigurájává.

A művészeti filmkölcsönző újdonságainak listáját a sorozat legújabb, október végén mozikba került része, a Modigliani centenárium zárja, amelyben a 20. századi olasz avantgárd festő és szobrász Amadeo Modigliani élete és művészete egy új nézőpontból, élettársa, Jeanne Hébuterne emlékirataiból tárul fel. Az elérhető filmek köre a következő napokban is tovább fog bővülni, többek között a londoni Victoria&Albert Museum David Bowie életműállításáról vagy a British Museum nagyszabású Hokuszai-tárlatáról készült filmekkel.

A művészeti filmek mellett díjnyertes zenei dokumentumfilmek – köztük Ella Fitzgerald és Ronnie Wood portréfilmje –, életrajzi játékfilmek (Egon Schiele, Mary Shelley, Gagarin) és magyar természetfilm (Vad erdők, vad bércek) is elérhetők az oldalon. A filmek a művészeti élmény és kikapcsolódás mellett oktatási segédanyagként is szolgálhatnak, művészetpedagógusok és oktatási intézmények akár egy egész osztály részére kikölcsönözhetik digitális formában.

A filmek a kölcsönzés után 48 órán belül korlátlan alkalommal lejátszhatóak, bármely olyan eszközzel, amely alkalmas internetezése: számítógépen, tableten, okostévén vagy akár mobiltelefonon is. A művészeti filmkölcsönző a Pannonia Entertaiment oldalán elérhető. Gyűjtők számára érdekesség, hogy a művészeti filmek hivatalos moziplakátjai – amelyek mind egy-egy híres festményt ábrázolnak – korlázott számban megvásárolhatók az oldalon.

Forrás: Pannonia Entertaiment / Borító: A Prado Múzeum – Csodák gyűjteménye