Jim Jarmusch a kortárs amerikai film egyik legfontosabb figurája. Az idén 70 éves rendező a nyolcvanas években kezdte a pályáját számos jelentős filmet készített, továbbá zenészként is aktív: a 2009-ben alapított SQÜRL nevet viselő formáció tagja és ez a zenei érdeklődés filmjei témaválasztásában is gyakran tükröződik (pl. Szellemkutya, Gimme Danger). Filmjei túlnyomó többsége komoly társadalmi problémákra reflektál: Jarmusch gyakran választ a társadalom peremén élő, kívülálló, magányos főhősöket, s formailag pedig szembemegy a konvencionális történetmeséléssel és bátran kísérletezik a filmnyelvvel.

Első nagy sikert hozó filmje, a Florida, a Paradicsom, töredékes elbeszélésével, karakterei drámaiságtól mentes ábrázolásával igencsak eltér a hagyományos cselekményépítés mikéntjeitől, míg a bő 30 évvel később készített Paterson, visszatér ehhez a minimalista stílushoz, valamint többek közt statikus beállításaival, hétköznapi rutinok megmutatásával Jarmusch kedvenc filmkészítője, a japán Ozu Yasujiro előtt tiszteleg. A rendező gyakran dolgozik együtt olyan neves színészekkel, zenészekkel, akikkel szoros barátság fűzi össze: ilyen például az eddig négy filmjében szerepet kapó Bill Murray, Tilda Swinton, Tom Waits, illetve az eddig három filmjében feltűnő Iggy Pop, RZA.

70 éves Jim Jarmusch, a csavargók örök barátja

A New York-i underground lett a választott otthona

A precizitás megszállottjai, de nem akarnak érvényesülni, semmit nem jelent számukra az előmenetel. Hip és hanyag alakok, akik első látásra könnyedén veszik az élet fordulatait, de valójában mélyérzésűek és tragikusak. Jim Jarmusch karakterei utazásaik során kitérőket tesznek, elvesznek, megkerülnek és sosem céltalanok. Hetvenéves a Florida, a Paradicsom, a Halott ember és a Paterson rendezője, a magát mai napig dilettánsnak valló Jim Jarmusch.

A vetítéssorozat keretein belül újra nagyvásznon nézhetjük meg az 1986-os a Törvénytől sújtva című filmjét, melyben három, egymást korábbról nem ismerő rab, Tom Waits, John Lurie és Roberto Benigni próbálnak megszökni egy louisianai börtönből. Április 27-én Jarmusch igazán különleges hangulatú szkeccsfilmje, az Éjszaka a földön lesz műsoron, amely 5 éjszakai taxist mutat be, akik a világ 5 különböző nagyvárosában dolgoznak. Májusban először a Halhatatlan szeretők című filmet láthatjuk, amelyben a depressziós zenészt alakító Tom Hiddleston és szeretője, Tilda Swinton viharos románca bontakozik ki.

Ugyanebben a hónapban a rendező egy dokumentumfilmje is műsorra kerül: a 2016-os Gimme Danger a legendás punk zenekarról, a The Stooges-ról ad átfogó képet, amelynek frontembere a rendező jó barátja, Iggy Pop volt. Június elején kerül ismét a nagyvászonra Jarmusch eddigi talán legszemélyesebb, legintimebb, meditatív alkotása, a Paterson, amelyben Adam Driver egy gyönyörűszép verseket író, kisvárosi buszsofőrt alakít, akinek egy hetét követhetjük végig. Végül a vetítéssorozat Jarmsuch legfrissebb rendezésével, az A Holtak nem halnak meg-gel zárul, amelyben egy csendes amerikai kisvárosban feltámadnak a halottak, és elszabadul a káosz. A főbb szerepekben olyan híres színészek láthatók, mint Bill Murray, Adam Driver, Chloë Sevigny, Steve Buscemi vagy Selena Gomez.

A vetítéssorozat részletes programja az alábbi linken érhető el.