A cél az út maga – tartja a bölcsesség, amely az augusztusi vetítéssorozatra  biztosan illik. Az Uránia olyan új és régi filmeket gyűjtött össze, amelyek egy-egy utazás révén nyitnak új távlatokat hőseik előtt.

Mert keljenek útra akár céllal, akár céltalanul; egyedül, jó vagy rossz társaságban; legyenek bár kalandorok, zarándokok, üldözöttek vagy felfedezők: nemcsak a világ tárul fel előttük, hanem legbensőbb titkaik és legféltettebb kapcsolataik is. A kiválasztott filmek többsége a road movie műfajából került ki – köztük első helyen egy friss bemutató: Michal Chmielewski zenei ihletésű Roving Womanje, amely egy felszabadult, Los Angeles környéki bolyongásra hív az önmagát kereső hősnő oldalán.

Vezess helyettem

A zsáner amerikai gyöngyszemei mellett – mint Peter Bogdanovich Papírhold, David Lynch Veszett a világ és Sean Penn Út a vadonba című rendezése – európai és ázsiai filmcsemegék – köztük a finn humorral átitatott A zsémbes, az igaz történeten alapuló Járatlan utakon vagy a Murakami-adaptáció Vezess helyettem – is vászonra kerül. A magyar filmeket egy klasszikus, a Gálffi László főszereplésével készült, kultikus A kenguru képviseli. Mia Hansen-Love Bergman szigete és Hlynur Palmason Isten földje az ismeretlen közeg formáló erejéről szól. Megint más alkotások – így a Yao utazása és a Zöld könyv – a különös találkozások körül forognak. A sorozat az emlékezetes színészi alakítások tárházaként is nézhető, amelyben Olivia Colmantől (Joyride – Út a boldogságba) Javier Bardemig (Nem vénnek való vidék) sok régi ismerőssel találkozhatunk. 

Jegyek és részletes program itt

Forrás: Uránia / Címlapkép: Roving Woman