A 9. Primanimára a 2017 januárja óta készült, 25 percnél nem hosszabb animációs diák-, diploma-, elsőfilmek és gyerekfilmek nevezését várják a szervezők. A gyermekfilmes versenyben az egyetlen feltétel, hogy a nevezett film rendezője nem lehet idősebb 40 évnél. Idén újra külön kategóriában versenyeznek a kamaszoknak készült filmek, és a tavalyi évhez hasonlóan kiemelten várják az animációs dokumentumfilmeket.

A részletes kategórialista és a nevezési szabályzat a Primanima honlapján, illetve Filmfreeway-oldalán olvasható. Mindkét felületen nevezhetők is a filmek. A nevezési határidő július 31.

Van-e élet a maszkon túl? Átlátunk-e rajta? Patrovits Tamásnak az idei fesztiválhoz tervezett plakátja ezt a kérdést teszi fel.

A koronavírus okozta világjárvány miatt, mint sok más fesztiválnak, a Primanima szervezőinek is át kellett gondolnia milyen formában tudják fenntarthatóan folytatni a rendezvényt, hiszen számolni lehet a járvány esetleges őszi második hullámával és a nemzetközi utazások ismételt korlátozásával. De a Primanimát nem csak a COVID19 hozta nehéz helyzetbe. Az elsőfilmesek fesztiválját az előző években már közel 500 néző látogatta meg, ami 8 év alatt jelentős emelkedés és sikertörténet. Viszont a fesztivál anyagi forrásai és a város logisztikai lehetőségei ehhez a mérethez képest évek óta egyre szűkösebbek, ami megnehezíti, hogy 500 egyéni nézőt vendégül lásson a fesztivál Budaörsön.

Éppen ezért idén rugalmasabb feltételek mellett nyílik meg a nevezés: mindenki számára ingyenesen, az online vetítés lehetőségét is számításba véve. Ezen kívül a szervezők egy átméretezett és hosszabb ideig tartó fesztivál megvalósítását tűzték ki célul, amely során a vetítéseket és a programokat egy szűkebb csoport látogathatja majd. A szervezők bíznak benne, hogy ezen feltételek mellett e bizonytalan időszakban, de mégis barátságos környezetben, a budaörsi BABtérben megrendezhető lesz a fesztivál, és a fiatal alkotók filmjei eljuthatnak a nézőkhöz.

A fesztivál hosszútávú, stabil működését hamarosan közösségi finanszírozás útján is szeretnék megerősíteni.

Forrás: Primanima