A Kincsem az utóbbi évtizedek legnagyobb volumenű hazai filmes vállalkozása. Folyamatosan százhúsz-százötven fős stáb dolgozott a forgatáson, de akadt olyan népes statisztériát felvonultató jelenet, ami miatt egyszerre hatszáz ember tartózkodott a felvétel helyszínén. Az impozáns látvány megteremtése, a korhű hangulat kialakítása nagy hangsúlyt kapott. Többek között közel 4500 korabeli jelmezt használtak a történet filmre viteléhez. A legnagyobb kihívást a lovas jelenetek felvételei okozták a stábnak. A forgatás 72 napjából mindössze 17 telt el úgy, hogy nem kellett állatokkal, főként lovakkal dolgozni. Ezeken kívül viszont állandóan szükség volt rájuk. Összesen 97 ló, telivérek és félvér lovak kaptak kisebb, vagy nagyobb szerepet a filmben és közülük többen is alakították Kincsemet. Többségük azonban a bécsi, a budapesti, a párizsi és a berlini derbi versenylovaiként álltak rajthoz. A legnehezebb a Baden-badeni futam rögzítése volt, amikor négy kamerával, kilencven beállítást kellett, egy nap alatt felvenni. (A forgatásról készült riportunkat itt olvashatja.)

kincsem600

(Fotó: Szabó Adrienn)

A forgatás befejezése kapcsán megszólaló rendező, Herendi Gábor élete legnagyobb munkájának tartja a filmet. Háláját fejezte ki azért, hogy az itthon szokatlan méretű produkcióban a stáb végig fegyelmezetten, szervezetten és jó hangulatban dolgozott. Elismeréssel szólt a színészekről is, akik művészileg, és fizikailag is folyamatosan a maximumot nyújtották. Hasonlóan nyilatkozott Hutlassa Tamás producer is, aki jelentős mérföldkőnek tartja a hazai filmiparban, valamint saját pályáján a Kincsemet. A stáb hatalmas munkáján túl, elismeréssel beszélt a filmbeli, gyakran rendkívül nehéz helyzetben dolgozó lovak fantasztikus teljesítményéről is. Reményét fejezte ki, hogy a Kincsem sikere utat nyit más hasonló nagyságú produkciók számára a jövőben. A főszereplőt, Kincsem gazdáját, Blaskovich Ernőt megformáló Nagy Ervin gyerekkori álmának megvalósulását látja ebben a filmben. „A Kincsem örökre emlékezetes marad nekem. Vívhattam csábíthattam, mulathattam, lovagolhattam, versenghettem, megmenthettem, gyűlölhettem, üvölthettem és őrjönghettem. Mindez a bennem élő kis srácnak, aki az Egri csillagokon, a Tenkes kapitányán nőtt fel és mindig valami hasonlóban szeretett volna szerepelni hatalmas ajándék.  Megtörtént velem az a csoda, hogy Magyarországon forgathattam egy szuperprodukciót, aminek minden egyes alkotója magyar.” – mesélte lelkesen a színész.

kincsem3600

(Fotó: Szabó Adrienn)

A szerelmét és egyben fő ellenlábasa lányát, Klárát alakító Petrik Andrea számára a forgatás felért egy kivételes kalanddal, amely során „életre keltek a karakterek” és a kamerák előtt megteremtett miliőben úgy kezdtek el létezni a szereplők, mintha mindig is abban a korban éltek volna. Apját, az osztrák császár bizalmasát megformáló Gáspár Tibor pedig azzal a gondolattal búcsúzott a filmtől, hogy csak remélheti, hogy az élet ad még olyan lehetőséget, ahol úgy lesz mindenki és minden a helyén, mint a Kincsemben volt. A stáb még a jövő év elején három napot forgat, amikor a téli jeleneteket veszik fel a filmhez. De addig is elindult a vágás, amely várhatóan márciusig fog tartani. Utána kezdenek bele a közel nyolc hónapos CGI utómunkálatokba. Ennek során a legmodernebb digitális eljárásokkal véglegesítik a jeleneteket, így többek közt beleillesztik a filmbe a XIX. századi Budapestet, Bécset, Berlint és Párizst, illetve a speciális effektek bevetésével még látványosabbra varázsolják a korabeli derbik helyszíneit, zsibongó embertömegeit, valamint tovább fokozzák az akciójelenetek izgalmait. A film premierje a forgalmazóval való megállapodás után dől el, így 2016 végén, vagy a rá következő év elején láthatják a nézők a hazai mozikban a Kincsem című magyar szuperprodukciót.

kincsem2600

(Fotó: Szabó Adrienn)

A modern romantikus kalandfilm középpontjában az öntörvényű Blaskovich és Klára, von Oettingen felvilágosult lányának viharos szerelme áll. Emellett Blaskovich Ernő magyar nemes és Otto von Oettingen osztrák főúr ádáz küzdelme közepette kibontakozik Kincsem páratlan és mesébe illő pályafutása. A történet helyszíne az 1848-49 szabadságharcot követő Habsburg megtorlás éveinek Magyarországa és Európa legendás lóversenypályái.