A 2018-ban 4K felbontásban restaurált János vitéz-t március 16-án a világ legrégebbi filmarchívuma és filmmúzeuma, a párizsi Cinémathèque française fesztiválja, a „Tout le memoire du monde”, április 4-én pedig a Szlovén Filmarchívum tűzi programjára. Jankovics Marcell két év munkájával készült, 1973-ban bemutatott filmjével indult a magyar egész estés animációs filmek gyártása.

A káprázatosan színes képi világú, zenés rajzfilmet Petőfi Sándor azonos című elbeszélő költeménye alapján, a költő születésének 150. évfordulójára készítették. A párizsi vetítés lesz a film restaurált változatának az első nemzetközi bemutatkozása. A János vitéz Franciaországban és az Amerikai Egyesült Államokban is DVD és Blu-ray kiadásra kerül 2020-ig.

Ternovszky Béla: Macskafogó

A ma záruló Teheráni Nemzetközi Animációs Fesztiválon a Kecskemétfilm kezdeményezésére, a Filmarchívummal való együttműködésben átfogó kiállítás mutatta be a 100 éves magyar animációt és 10 felújított magyar filmet vetítettek. Április 9-14. között a bolzanói filmfesztivál műsorába kapott meghívást öt magyar rövidfilm, a Koncertisszimó (Gémes József), az Oscar-díjas A légy (Rófusz Ferenc), és a Cannes-ban Arany Pálmával díjazott Küzdők (Jankovics Marcell) és Moto perpetuo (Vajda Béla), továbbá A szél (Varga Csaba).

Az április 12-14. között, a budapesti Akvárium Klubban megrendezésre kerülő Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztiválon a legkisebbek is találkozhatnak a restaurált animációs filmekkel, így Ternovszky Béla Macskafogó című filmjével, a Vizípók-csodapók egész estés változatával és egy egyórás rajzfilmösszeállítással Dargay Attila és Macskássy Gyula filmjeiből. A Filmarchívum kétlemezes exkluzív DVD és Blu-ray kiadványok formájában jelenteti meg Jankovics Marcell János vitéz és Ternovszky Béla Macskafogó című filmjét teljeskörűen restaurált változatban. A magyar animáció rövidfilmes gyöngyszemeit pedig kísérőfüzettel és egyéb extrákkal négylemezes díszdobozban adja ki a Filmarchívum.

Forrás: Filmalap