A Gyerekszem Egyesület ötödik éve rendez filmkészítő workshopot és a fesztivált záró vetítést, amely minden évben a Visegrádi Alap támogatásával jön létre. A közös munka során magyar, cseh és lengyel, gondozásban lévő gyerekek ismerkedhetnek a filmmel, mint műfajjal és önkifejező eszközzel. Szakmabeliek segítségével egy hét áll a rendelkezésükre, hogy közösen kitalálják a történetet, megírják a forgatókönyvet, storyboardot készítsenek, leforgassák, majd egy vágó segítségével összerakják a kész anyagot.

Fotó: Pozsonyi Janka

Az idei év mottója így szólt: „Take a picture of your future!”, vagyis „Alkoss egy képet a jövődről!”. A workshop célja, hogy a gyerekek a filmeken keresztül mutassák be jövőbeli céljaikat, álmaikat vagy félelmeiket. Az elkészült munkák több olyan bátor, nehezen megmutatható témát is felvetettek, mint a drogfüggőség, a rasszizmus, az örökbefogadás, vagy a hajléktalanság kérdése, de a négy csapat mindenhez ötletesen, színesen és sokszor humorosan nyúlt hozzá. A cseh, a lengyel és a két magyar csapat kisfilmjeit a nyilvánosság előtt a Hűvösvölgyi Gyermekotthonban vetítették le először, de az egyesület hivatalos oldalára azóta felkerültek a munkák, így mindenki megtekintheti őket.

Fotó: Pozsonyi Janka

A vetítést most is az egyesület vezetője, Grosch Nándor konferálta fel, aki minden résztvevőnek, így a gyermekeknek, csoportvezetőknek, tolmácsoknak és önkénteseknek is megköszönte az idei és az elmúlt 15 év munkáját. A Gyerekszem Művészeti Egyesület működése alatt több, mint 350 filmet készítettek már a gondozásban lévő magyar, lengyel, cseh és szlovák gyerekek. A tavalyi vetítésen Grosch Nándorral és Dr. Fecskó Edinával, az egyesület alelnökével is beszélgettünk a filmforgatás terápiás jellegéről, a riport itt olvasható.