A május 3. és 5. között megrendezett fórumra, készülő rövidfilmek, sorozatok, és különkiadások (“special”) nevezését várják. A kiválasztott rendezők és producerek meghívást kapnak a treboni filmfesztiválra, ahol egy szakmai zsűri előtt pitchelhetik leendő filmjeiket.

A nyertes rövidfilm-terv 2000 euró támogatást nyer, a sorozatok és különkiadások közül a győztes tervek bejutnak a franciaországi Cartoon Forumra. A 2015-ös Visegrád Animációs Fórumon Kreif Zsuzsanna és Bognár Éva Katinka Lángoló fűző című rövidfilm-terve nyerte a fődíjat, Tóth Luca Superbia című terve különdíjas lett. A sorozatok között Tamás Iván Hogyan keletkezett a világ? című projektje is különdíjban részesült.

A 2015-ös fórum résztvevői

“A bejutott projektek a pitch előtt tréningen vesznek részt, ahol nemzetközi animációs szakemberek segítik a résztvevőket abban, hogy mire is érdemes egy ilyen rövid bemutatkozáson a hangsúlyt helyezni. Maga a pitch pedig baráti légkörű, és a régió képviselőin túl nyugat-európai animációs szakemberektől is hasznos visszajelzést lehet kapni, vagy éppen koprodukciós együttműködések indulhatnak el.

Tavaly is domináns volt a magyar jelenlét és sikerek száma a VAF-on, így reméljük, hogy ez idén sem lesz másként” - nyilatkozta Osváth Gábor, a VAF magyarországi képviselője, egyben Bucsi Réka új, LOVE című filmjének producere.

A treboni Anifilm fesztivált 2016. május 3-8 közt rendezik meg, a pitch fórumra való jelentkezés határideje február 8-a. A nevezési feltételeket a VAF hivatalos oldalán lehet elolvasni.

(A leadképen Kreif Zsuzsi látható a tavaly elnyert díjával.)