A 24 éves Ádám (Kövesi Zsombor) háborítatlanul éli egy kisstílű, megélhetési fűdíler életét néhai nagyanyja panellakásában. Egészen addig, amíg be nem toppan 14 éves féltestvére, Bence (Fazekas Dávid), mondván, hogy meghúzná magát nála egy darabig. A két testvér viszonya nem felhőtlen, az együtt töltött idő viszont lehetőséget ad rá, hogy túllépjenek múltbeli sérelmeiken.

A Kakukkfióka Beleznai Márk első kisfilmje a cannes-i filmfesztivált megjárt vizsgafilmje, az Agapé után. "Hangulatában a Kakukkfióka is hasonló lesz, csak míg az előbbinél két idegen, itt két elidegenedett ember (újboli) megismerkedése a téma. Formanyelvileg a realizmus talaján maradva ugyan, de elemeltebb, stilizáltabb képi világban gondolkodtunk Barna Máté operatőrrel. Fontos szerepet kapnak a színek és a világítás. Messze a legnagyobb produkció volt, amit eddig rendeztem, így nem volt stresszmentes. A legnehezebb talán az volt, amikor az év eddigi legmelegebb napján, 38 fokban egy hetedik emeleti panellakásban forgattunk."

Zsótér Sándor, Fazekas Dávid, Kövesi Zsombor / Fotó: Vészi Samu

A szóban forgó 15. kerületi panellakás mellett a stáb forgatott még a Déli pályaudvaron és Balatonalmádiban is, a felvételek öt napot vettek igénybe. A főszerepeket Kövesi Zsombor, az SZFE negyedéves színész szakos hallgatója és az elsőfilmes Fazekas Dávid, a budapesti Vörösmarty Gimnázium diákja alakítják. A további szerepekben Zsótér Sándor, Komán Boglárka és Abai-Szabó Tamás lesznek láthatók. 

Barna Máté mellett az Agapéban dolgozó alkotótársak közül Kőváry Dániel vágó is csatlakozott a Kakukkfiókához, és a csapat kiegészült még Szy Marcell line producerrel és Osváth Gábor producerrel. A film a Filmfabriq gyártásában, a Sparks (Romwalter Judit) és a Stranger Films (Sípos Anna, Fazakas Péter) koprodukciójában készül.

A Kakukkfióka stábja / Fotó: Vészi Samu

Beleznai Márk tavaly végzett a Budapesti Metropolitan Egyetem Képalkotás - Mozgóképkultúra és média szakán. Agapé című másodéves vizsgafilmje a 73. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Cinéfondation versenyprogramjában is szerepelt. A 2020-as Friss Hús rövidfilmfesztiválon elnyerte a legígéretesebb 30 év alatti magyar rendező díját, a kisfilmet pedig az A-kategóriás moszkvai filmfesztiválon is vetítették idén áprilisban. A mozigépészként is dolgozó rendezővel korábban itt beszélgettünk az Agapé készítéséről, nemrég pedig a moszkvai filmfesztiválról kérdeztük itt.

Forrás: Filmfabriq
Címlapkép: Kövesi Zsombor / Fotó: Stramszky Péter