Ma, hétfőn rögtön egy Csupó Gábor-rendezéssel indul a hét (Immigrants - Jóska menni Amerika), amit már csak azért is érdemes megnézni, mert a direktor idén jelentkezik a Pappa Piával, aminek forgatására mi is kilátogattunk (cikkünk itt). A film alighanem személyes darab a Magyarországról az USA-ba kivándorolt rendező részéről, ajánlója - mely az utóbbi években talán némileg elavult - a port.hu-n így szól: “Több bevándoroló érkezik az Amerikai Egyesült Államokba mint a világ összes többi országába együttvéve. Mi lehet ennek az oka? Ilyen sokan szeretik a hot-dogot és a hamburgert? Vagy ilyen sokan szeretnének pacsizni Snoop Doggal? Netán ilyen sokan akarják megrépázni Pamela Andersont? Talán. Az igazi indok azonban nem más: a bevándorlók mindegyike az "amerikai álmot" kergetné, amely szerint gazdag lesz, híres és sikeres. A magyar származású Jóska és orosz származású barátja, Vlad úgy döntenek, hogy beveszik Amerikát. A feladat nem könnyű, de ők - a maguk sajátos módján - megoldják.”

 

Ugyancsak amimációval és Film+-szal folytatjuk: kedden 10:40-től a Film+ adja a Macskafogó 2. - A sátán macskáját, ami egyike a kevés magyar sequelnek, reprezentatívnak viszont nevezhető annyiban, hogy nem lett sikeresebb elődjénél. A 2007-ben bemutatott filmben “Grabowskyt újra akcióba szólítják. A dzsungel mélyén élő macskapopuláció ugyanis továbbra sem hagyott fel az egerek üldözésével. Vadászat közben elkapják a Stanley nevű újságíró egeret, akinek persze eljár a szája. A lényeg, hogy a cicók és a sajtzabálók ismét egymásnak esnek. A küzdelemből természetesen nem maradhat ki Fusimisi professzor zseniális találmánya, amely az elmúlt húsz évben majdnem berozsdásodott és persze Grabowsky sem. Ugyan az évek felette sem szálltak el nyomtalanul, ám kész megmutatni, hogy még mindig egér a talpán.” (port.hu)

 

Csütörtök este öt perccel éjfél után tűzi műsorra a Duna a BUÉK-ot, Bujtor István, Esztergályos Cecília és Haumann Péter főszereplésével. Az 1978-ban bemutatott filmben “három fiatal vegyészmérnök-kutató - Laci, Kati és Gyuri - szilveszter előtt néhány nappal az elmúlt év megfeszített munkáját és annak az utolsó munkanapon várható eredményét ünnepli. Isznak, bolondoznak és megfogadják, hogy semmit sem tesznek ezentúl egymás tudta nélkül. Közösen dolgoztak egy fejlesztési programon, amelyet igazgatójuk is támogatott, és amely számukra bizonyosan szakmai előmenetellel kecsegtetett. A szilveszter délelőtt mégsem hozza meg a várt eredményt. Időközben új igazgatót neveztek ki, aki másként, óvatosabban értékeli az eredményeket. Amikor a három kutatót, külön-külön, tájékozódó megbeszélésre hívja be, a megnyilatkozásokat önérdek vezeti. Ebben a hangulatban kerül sor a közös szilveszteri mulatságra. Végül kiábrándultan leplezik le egymást, mert az összetartozásuk nem volt érdekmentes.” (port.hu)

Továbbra is fut a Dunán a Tóth János című Munkaügyek-spinoff (forgatási riportunk itt olvasható, a sorozat pedig itt is nézhető), amiben a címszereplő (Mucsi Zoltán) élete válságba kerül. Miután Jánost kirúgják munkahelyéről, és anyja (Csoma Judit) összeköltözik húsz évvel fiatalabb szeretőjével (Kőszegi Ákos), János kénytelen 55 évesen új életet kezdeni. Elhagyja a családi fészket és összebútorozik vidéki unokaöccsével, Molnár Balázzsal (Csémy Balázs). Az agglegény főszereplő, akiről egész életében anyja gondoskodott, és a fiatal vidéki fiú, aki épp most kezdi gyógyszerész tanulmányait a fővárosban, együtt indul el a felnőtté válás rögös útján. Munkavállalás, pénz, siker és szerelem a cél, de helyzetükön nem könnyít a felbukkanó takarítónő, Valika (Bozó Andi) és lobbanékony lánya, Szilvi (Rujder Vivien), vagy a kétes erkölcsű pszichológus-vállalkozó, Dr. Angyal (Szabó Simon) sem.

 

Hétvégén az HBO-n láthatóak magyar filmek, például a Saul fia és a Hurok. Előbbinek interjúztunk a rendezőjével, Nemes Jeles Lászlóval, az operatőrével, Erdély Mátyással, a sztárjával, Röhrig Gézával, megnéztük Rajk László mesterkurzusát, elolvasunk róla egy nyílt levélként megfogalmazott tanulmányt és megnéztük a referenciafilmjét is (Jöjj és lásd). Utóbbiról kritikánk itt olvasható, Madarász Istivel pedig itt beszélgettünk.

Immigrants - Jóska menni Amerika

Film+, 2017.05.01., hétfő, 09:00

Macskafogó 2. - A sátán macskája

Film+, 2017.05.02., kedd, 10:40

BUÉK

Duna, 2017. május 05. péntek, 00:05

Tóth János (8. rész)

Duna, 2017. április 29., szombat, 16:25

Hurok

HBO, 2017. április 29., szombat, 19:30

Saul fia

HBO, 2017. május 07., vasárnap, 01:30