Hogyan érinti az életedet és a munkádat a járvány?

Én éppen egy nagyobb költségvetésű amerikai sci-fi sorozaton dolgoztam kameraoperatőrként és a forgatás felénél jártunk amikor leállították a munkát. És ha minden igaz, az összes többi produkcióval is ez történt. A külföldiek hazautaztak, a stúdiót bezárták, de a díszletek ott maradtak. Egyenlőre nem tudjuk, hogy mikor folytatódhat a munka, úgyhogy mindenki csak reménykedik, hogy a járványnak nyáron vége lesz.

Az életemet olyan tekintetben érinti a helyzet, hogy szokatlanul sokat vagyok otthon, szokatlanul keveset találkozom a szüleimmel, barátokkal, kollégákkal, viszont így lett időm olyan otthoni teendőkre, amikre korábban nem volt. Többet olvasok, filmeket, sorozatokat nézek, és nyilván az emberben sok minden átértékelődik ilyenkor, hiszen van idő gondolkodni az életünkön. Mivel komolyan veszem a helyzetet, otthon vagyok és a szüleimnek, illetve idősebb szomszédoknak is segítek bevásárlással. De ma például a társasház udvarát raktuk rendbe, murvát lapátolva, persze figyelve a fertőzés veszélyeire.

Van olyan filmes munkád, ami elmaradt, vagy eltolódott?

A jövő teljesen bizonytalan, néhányan megkerestek új projektekkel, de egyelőre nincs olyan konkrét új munka, ami elindulna.

Szerinted milyen hatással lesz a magyar filmre ez az időszak? Kreatív energiákat is felszabadíthat?

Ilyen krízissel eddig nem találkoztunk, úgyhogy csak tippelni tudok, hogy hosszabb távon milyen következményei lesznek. Most nyilván felpörgött az online streaming, de remélem, hogy a járvány után újra lesz kedve az embereknek moziba menni, mert mégiscsak úgy a legjobb filmet nézni, amikor az közösségi élmény.Az egzisztenciális részét tekintve nyilván vannak akik rendelkeznek megtakarítással, ami jelent némi biztonságot, de sokan vannak szabadúszók, akik szinte napról-napra keresik a kenyerüket, tehát ez nagyon komoly kihívást jelent számukra. Remélem, hogy valamifajta állami segítségre számíthatnak ezek az emberek, akár filmes, vagy más művészeti szakmában dolgoznak, de nyilván rengeteg szektor érintve van, hiszen tudjuk hogy a turizmus, a vendéglátás, stb. gyakorlatilag megszűnt, kiállítások, koncertek, fesztiválok maradnak el. És akkor még csak a mi szakmánkkal valamelyest kapcsolatban lévő területeket említettem.

Jó néhány szakembernek, vagy alkotónak idén még alig volt bevétele, ami elő szokott fordulni, tehát erre filmesként számítania kell az embernek, de akik abban biztak, hogy majd mostanában lesznek felkéréseik, azoknak ez gyökeresen új helyzetet teremtett. Ilyenkor persze összetartóbbá válik a szakma, én is sokakkal beszéltem, akikekkel tudom, hogy számíthatunk egymásra.

Mire használod fel a felszabadult időt?

Olvasva a rengeteg, szomorú emberi tragédiát a hírekben, és a riasztó gazdasági folyamatokat amit a járvány teremtett, megpróbálok pozitív dolgokra is koncentrálni azért. Biztos vagyok benne, hogy egy ilyen élethelyzet kreatív energiát is felszabadíthat, hiszen fejlődni is csak akkor tudunk, ha kimozdulunk a komfortzónánkból, de félő, hogy egyedül élő emberek elmagányosodnak ilyenkor. Azt hiszem a világra ráfért némi lassulás, a felpörgetett kapitalizmusból való kijózanodás, de ennek komoly ára lesz. Én egyébként újra kezdtem írni egy filmötletemet, amire már most más szemmel nézek, mint korábban. Bízom benne, hogy ez a járvány egyfajta figyelmeztetésként az egész emberiséget változtatásra fogja kényszeríteni.  Talán megértjük, hogy a természet részei vagyunk, elkezdjük a tudományt, az emberi kapcsolatokat, a szabadságot jobban értékelni, és felhagyunk a pazarló, környezetszennyező életmódunkkal.

Stephen Hawking gondolata, miszerint "a kapzsiság és a hülyeség jelenti a legnagyobb veszélyt az emberiségre" most azt hiszem relevánsabb mint valaha, és beépülhetne a mindennapi gondolkodásunkba. Ha lesznek is ilyen pozitív hatásai ennek a krízisnek, remélem, hogy azok hosszú távon fennmaradnak.

Mit nézel, mit olvasol, mivel kötöd le magad?

Nincs tévém, de az HBO Go-n a Most nevess! című sorozatot nézem, Jim Carrey-vel, amit nagyon szeretek, és a közelmúltban láttam a True Detective harmadik évadját, és az Új pápát is John Malkovich-csal, amik szintén nagyon tetszettek. Magyar filmek küzül nemrég láttam az 1945-öt és a Rossz verseket, amiket mindenkinek ajánlok. A Netflixen is vannak kiváló új filmek, mint pl. az Uncut Gems, vagy az American Factory című dokumentumfilm. Könyvben pedig Norman Manea Kötelező boldogságát olvasom épp, Grecsó Krisztián Jelmezbálját pedig nemrég fejeztem be.

A cikksorozat korábbi részei:

#9 - Jakab Juli

#8 - Schubert Gusztáv

#7 - Rév Marcell

#6 - Tóth Luca

#5 - Scherer Péter

#4 - Schwechtje Mihály

#3 - Liszka Tamás

#2 - Kis Hajni

#1 - Herendi Gábor