A mozik bezárása, a bemutatók elmaradása miatt nem tudunk kritikákat közölni, egy filmlap számára ez természetesen óriási hátrány. Ugyanakkor premierekről írt kritika a Filmvilág profiljának csak egyik eleme az esszék, rövid tanulmányok, interjúk, filmtörténeti írások mellett. Ezeket a műfajokat a járvány idején is tudjuk művelni, tehát a Filmvilág a következő hónapokban is meg tud jelenni. Szerzőink a járvány első pillanata óta szolidárisak, írják a remek cikkeiket, a májusi számunk már nyomdakész.

A szerkesztőség munkáját a járvány alig akadályozza, mert a pénztelenség miatt már régóta vészforgatókönyv szerint működünk, mindössze két szerkesztő és egy titkárnő alkotja a stábot. A fertőzésveszély jóval kisebb, mint egy nagyobb munkahelyen. A szerzőkkel pedig eddig is főleg emailben és telefonon tartottuk a kapcsolatot, a személyes találkozókat most minimálisra csökkentjük.A járvány gazdasági következményei sokkal súlyosabbak: a magyar filmgyártás ugyanúgy leállt, mint az amerikai, és a forgalmazók meg a mozitulajdonos cégek szintén súlyos helyzetbe kerültek. Vészhelyzet idején nem engedhetjük meg magunknak, hogy unatkozzunk: a filmipar és a forgalmazás járvány utáni talpra állásának stratégiáját már most végig kell gondolni.

A megjelenésnek létfontosságú feltétele, hogy a lapterjesztés is működjön. Ez nem annyira járványügyi kérdést, mint inkább lelki és kulturális. Hallottam már olyan véleményt, hogy most a vészhelyzetben, nem a művészet a legfontosabb. Ezt a fajta okoskodást a pánik sugallja. Ha a koronavírushoz képest jóval pusztítóbb nagy pestisjárvány idején, 1348-ban nem mondtak le a művészetről (lásd a Dekameron kerettörténetét), most sem kellene ballasztként kidobnunk.

A szerkesztői munka természetesen otthon is folytatódik (párbeszéd a szerzőkkel, cikkjavítás, korrektúra, internetes tájékozódás etc.) ilyen módon a karantén nem különbözik lényegesen a szokásos ügymenettől. A szabadidőm sem lett több. A járvány elsősorban a családi, rokoni, baráti kapcsolataimat érinti. Nem játszhatok az unokáimmal, nem találkozhatok a barátaimmal. Húsvétkor mindig összejön az egész család. Idén sajnos elmarad az ünnep. Még a nyuszin is maszk lesz.

A cikksorozat korábbi részei:

#7 - Rév Marcell

#6 - Tóth Luca

#5 - Scherer Péter

#4 - Schwechtje Mihály

#3 - Liszka Tamás

#2 - Kis Hajni

#1 - Herendi Gábor