Hogyan érinti az életedet és a munkádat a járvány?

Engem pont egy intenzívebb munka (a Frankofón filmnapok intróját és arculatát csináltam, más illusztrációs munkák mellett) utáni láblógatás kezdetén kapott el ez a járvány időszak, úgyhogy szerencsém volt. Habár az is biztos, hogy ez a jelenlegi helyzet animációsoknak kevésbé ingoványos talaj, mint élőszereplős filmmel foglalkozóknak.

Milyen gyakran mozdulsz ki? Bírod a bezártságot? Fertőtleníted a kilincset, miután hazatértél? 

Kb. hetente háromszor ki szoktam menni sétálni vagy biciklizni, de a kilincsemet bevallom, nem nagyon fertőtlenítem. Természetesen nem vágyom rá, hogy elkapjam a vírust, de nem magamért aggódom leginkább. Attól sokkal jobban félek, hogy továbbadom valaki másnak, ezért szoktam például a kezemet fertőtleníteni vásárlás előtt, vagy szappannal lemosni az olyan tárgyakat, amiket másnak veszek.

Lidérc úr

Van olyan filmes munkád, ami elmaradt, vagy eltolódott?

Animációsok többségét munka szempontjából a karantén nem billent ki annyira szerintem, mint élőszereplős filmeseket, bár mentálisan nyilván mindenkit egyaránt megvisel a mostani helyzet. Egy rajzfilm munkafázisainak legtöbb részét home office-ból is meg lehet csinálni, úgyhogy az ismerősi körömben nem tudok olyan alkotásról, aminek leállt volna a gyártása egyelőre.

A jelenlegi helyzet hatása az én esetemben leginkább a Lidérc úr fesztivál szerepléseinek elmaradásában jelenik meg. Sorra mondják le a filmes eseményeket a szervezők, ami elég elszomorító. 

Szerinted milyen hatással lesz a magyar filmre ez az időszak? Kreatív energiákat is felszabadíthat?

Nyilván nagyon kevéssé látunk most előre a jövőbe. Mindenesetre a gazdasági helyzet alakulása nem túl kecsegtető, aminek minden bizonnyal látható következményei lesznek a filmes közegre is.

Bár pozitívnak nem mondanám a személyes jóslataimat, mégis azt gondolom, hogy egy ilyen időszak hoz magával kényszerű, kedvező változásokat is. Ez a helyzet megkövetel egy intenzív befelé figyelést, aminek lehetnek üdvös következményei alkotói szempontból. Illetve remélem, nem csak az optimizmusom mondatja ezt velem; de én úgy érzékelem, hogy sok helyen történik egy elmozdulás az eddigi, erősen individualista hozzáállásból egy közösségorientáltabb felé.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

A post shared by Tóth Luca (@a.lujza) on

Mire használod fel a felszabadult időt? 

A bezártság alapvetően nem ismeretlen számomra, ez sokszor része a munkámnak, de egy ennyire intenzív izoláció esetén fontos kialakítani egy új rutint. Az én esetemben ennek a legfontosabb pontjai a mozgás, rajzolás és az ismerőseimmel való kapcsolattartást jelenti. Amikor elkezdődött ez az időszak, úgy döntöttem, hogy minden nap rajzolni fogok valamit a mentális egészségem megőrzése érdekében, ami egyelőre nagyon bevált. Rég rajzoltam ennyit és ennyire szabadon. Mivel a cél nem az lett, hogy filmet csináljak ezekből a rajzaimból, ezért ezek a munkák sokkal asszociatívabbak, nem szorít sarokba a teljesítési kényszer. Szóval majdnem minden nap feltöltök egy új képet az Instagramomra, amit aznap készítettem feszkólevezetés végett.

Mit nézel, mit olvasol, mivel kötöd le magad?

Binge-watching-olok sorozatokat Netflixen, mint mindenki más. Most épp az Unortodox-ra és a Tiger King-re kaptam nagyon rá. 

Illetve összeszerveztem egy Színtiszta Stresszoldó-nak elkeresztelt projektet, amibe vizuális művészeket kértem fel, hogy készítsenek felnőtt színezőket, amit bárki kinyomtathat otthoni keretek közt, ingyen. A színezés repetitív, szöszölős mivolta miatt stresszoldó hatású. Azt gondoltam, hogy ebben a gondterhelt időszakban még ha minimálisan is, de valamit adjunk művészként a közösbe.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Mood✍ . . . . . #quarantine #illustration #couple #love #bubble #dance #sketch

A post shared by Tóth Luca (@a.lujza) on

A cikksorozat korábbi részei:

#5 - Scherer Péter

#4 - Schwechtje Mihály

#3 - Liszka Tamás

#2 - Kis Hajni

#1 - Herendi Gábor